Camera Reprezentanților din SUA a adoptat joi un proiect de lege care prevede acordarea unui ajutor militar și vânzări de arme în valoare de 10 miliarde de dolari Taiwanului, potrivit AFP.

Taiwanul îşi prezintă cel mai avansat avion de luptă, F-16VFoto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

Pachetul este inclus în bugetul de apărare al SUA pentru 2023 și trebuie acum să fie aprobat de Senat.

Acesta va "consolida în mod semnificativ parteneriatul de apărare al SUA cu Taiwanul", a declarat șeful Comisiei pentru relații externe din Senat, Bob Menendez.

Acest text, care riscă să provoace furia Beijingului, este rezultatul unor negocieri îndelungate. O versiune anterioară a textului prevedea, printre altele, acordarea insulei a statutului de "aliat major non-NATO".

Aceasta marchează o apropiere semnificativă între SUA și Taiwan într-un moment în care relațiile dintre Beijing și Washington sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

China a efectuat exerciții militare ample în jurul Taiwanului, o demonstrație de forță fără precedent, ca represalii la o vizită la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Beijingul consideră Taiwanul, cu o populație de aproximativ 23 de milioane de locuitori, ca fiind una dintre provinciile sale, pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949.

În șapte decenii, armata comunistă nu a reușit niciodată să cucerească insula, care a rămas sub controlul Republicii Chineze - regimul care a condus cândva China continentală și care acum guvernează doar Taiwanul.