Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat din nou joi că administrația Biden nu dorește să își penalizeze partenerii comerciali, în special din Europa, prin planul său privind clima, în ciuda dificultăților concrete de redactare a normelor, potrivit AFP.

Janet YellenFoto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

„Scopul Congresului a fost să se asigure că avem lanțuri de aprovizionare sigure și să încerce să îi includă pe aliații noștri. Așa că vom vedea ce se poate face”, a asigurat ministrul de finanțe al lui Joe Biden în timpul unei deplasări la Fort Worth, Texas.

Ea s-a referit la subvențiile americane acordate doar vehiculelor electrice construite în Statele Unite, care „ridică, de asemenea, îngrijorări”.

„La Trezorerie avem responsabilitatea de a scrie regulile pentru diferitele stimulente fiscale. Și ascultăm o gamă largă de părți interesate pentru a ne asigura că vom reuși”, a spus Yellen.

Uniunea Europeană este îngrijorată de mai multe luni de efectele IRA, planul de 420 de miliarde de dolari al președintelui american Joe Biden dedicat în mare parte climei și adoptat în vara anului trecut și care s-a aflat în centrul vizitei de stat la Washington a președintelui francez Emmanuel Macron săptămâna trecută.

Subiectul a fost discutat și de Statele Unite și Uniunea Europeană luni, în apropiere de Washington, în cadrul Consiliului pentru Comerț și Tehnologie (TTC).

Dna Yellen a insistat, de asemenea, că economia americană poate scăpa de recesiune în 2023, în pofida unei inflații încă foarte ridicate (7,7% pe an în octombrie).

„Cred că suntem pe calea cea bună pentru a încetini inflația și că recesiunea poate fi evitată”, a spus ea.

Persistența acestei inflații ridicate împinge banca centrală (Fed) să înăsprească mai puternic condițiile monetare, înainte de a încetini activitatea economică și, prin urmare, inflația, dar cu riscul de a provoca o recesiune.