Congresul american a adoptat joi o lege care protejează căsătoriile între persoane de același sex pe întreg teritoriul Statelor Unite, pe fondul temerilor că Curtea Supremă ar putea da înapoi în această chestiune, scrie AFP.

Congresul SUAFoto: Pierette Guertin / Alamy / Profimedia Images

Președintele SUA, Joe Biden, a salutat această decizie ca fiind „un pas esențial pentru a se asigura că americanii au dreptul de a se căsători cu persoana pe care o iubesc”.

Uniunile dintre homosexuali și lesbiene au fost garantate de Curtea Supremă a SUA începând din 2015. Dar, după schimbarea istorică a Înaltei Curți în privința avortului din iunie anul trecut, mulți progresiști se tem că și acest drept va fi desființat.

Deja, templul legii pare pregătit să permită unor firme americane să refuze să servească cuplurile de același sex, în numele libertății de exprimare. Aceasta ar putea decide în această direcție încă din această vară.

Majoritatea americanilor sunt pro

O mare majoritate a americanilor susțin căsătoria între persoane de același sex, inclusiv în rândurile republicanilor. Dar dreapta religioasă se opune în mod covârșitor.

Concret, legea adoptată marți în Congresul american abrogă legislația anterioară care definea căsătoria ca fiind o uniune între un bărbat și o femeie.

Proiectul de lege a fost adoptat de toți democrații și de 39 de republicani. 169 de membri ai Grand Old Party s-au opus.

„Cred că este o cale greșită”, a declarat republicanul Jim Jordan, un apropiat al fostului președinte Donald Trump.

Proiectul de lege, cunoscut sub numele de Respect for Marriage Act, a fost aprobat de Senat săptămâna trecută.