Parchetul European derulează o amplă anchetă care vizează o fraudă de tip carusel de TVA, cu pierderi fiscale estimate la 80 de milioane de euro pentru bugetul Germaniei. 21 de suspecţi au acţionat în mai multe atate, doi dintre cei vizaţi fiind din România.

Laura Codruta Kovesi la EPPOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

”O investigaţie a Parchetului European (EPPO) din München a dus la descoperirea unei scheme de fraudă de tip "carusel" în materie de TVA, în care sunt implicaţi 21 de suspecţi, cu activităţi în Germania, Italia, Malta, Portugalia, România, Suedia şi Regatul Unit”, a transmis joi Parchetul european într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Sursa citată a precizat că doi dintre suspecţi, care erau responsabili de organizarea documentelor activităţii infracţionale, sunt stabiliţi în România, iar unul dintre ei a fost arestat miercuri.

”Au fost efectuate percheziţii simultane şi au fost colectate cu succes date, e-mail-uri, chat-uri şi documente. Nucleul activităţii infracţionale a grupului de crimă organizată a fost localizat în Berlin şi Leipzig (Germania), unde principalii suspecţi au organizat o schemă de fraudă de tip "carusel" privind TVA”, a mai transmis Parchetul European.

Potrivit procurorilor, cei 21 de suspecţi au creat facturi false pentru servicii VoIP (Voice over Internet Protocol), iar apoi au solicitat TVA de la autorităţile fiscale.

”Ca urmare, aceştia au cauzat fiscului german pierderi fiscale estimate la 80 de milioane de euro”, mai arată procurorii.