Principalul partid de opoziție din Africa de Sud a cerut joi guvernului să explice de ce o navă cargo rusă vizată de sancțiunile occidentale este ancorată la o bază navală din Cape Town, potrivit AFP.

Nave in Cape TownFoto: Peter Titmuss / Alamy / Profimedia Images

Cargoul a sosit marți la cea mai mare bază navală a țării din Simon's Town, a declarat partidul Alianța Democratică (DA), adăugând că se pare că și-a dezactivat sistemul de identificare automată, care, printre altele, îi indică poziția.

Noaptea, macarale descărcau încărcătura navei în camioane protejate de personal înarmat, a adăugat acesta.

„Acest comportament i-a îngrijorat pe localnici, deoarece nava se află sub sancțiunile SUA și UE după ce Rusia a invadat Ucraina”, a declarat Kobus Marais, care se ocupă de probleme de apărare în cadrul partidului de opoziție.

Africa de Sud nu a luat atitudine după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, un război care a declanșat sancțiuni occidentale pe scară largă.

Kobus Marais l-a îndemnat pe ministrul apărării să explice de ce nava a acostat într-un port militar și nu într-un port comercial și „de ce există atât de mult secret” în jurul acesteia.

Ministerul Apărării și Marina nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Nava, identificată de presa locală ca fiind Lady R, arborează pavilion rusesc și se află în drum din Camerun spre Tanzania, potrivit site-urilor de urmărire a navelor.

Guvernul sud-african a fost criticat în octombrie pentru că nu a permis unui megaiaht de lux legat de un oligarh rus sancționat, apropiat de președintele rus Vladimir Putin, să acosteze în apele sale teritoriale.

Iaht-ul „Nord”, estimat la 500 de milioane de dolari, nu a acostat în țară așa cum era prevăzut.