Austria este țara care a blocat practic aderarea României în Spațiul Schengen, iar după ședința decisivă a consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne), ministrul austriac de interne Gerhard Karner a ales să dea declarații doar presei austriece, ținând la distanță jurnaliștii români folosindu-și gărzile de corp.

Gerhard Karner la consiliul JAi de la BruxellesFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Momentul a fost relatat de către jurnalistul TVR Lucian Pîrvoiu care a postat și o fotografie cu momentul în sine.

„Cam așa sunt tratați jurnaliștii români de către austrieci: ministrul austriac de interne Karner face declarații presei austriece, noi românii suntem ținuți la distanță de gărzile de corp. Pleacă grăbit uitându-se urât la noi, care întrebam dacă se simte bine cu decizia luată. O persoană lipsită de eleganță, un necioplit, chiar, aș putea spune. Asta este Austria, asta au votat austriecii: ÖVP, un partid xenofob, rasist și izolationist. Rușine, Karner, rușine Austria!”, a scris jurnalistul pe contul său de Facebook.

Situația a fost relatată și de către corespondentul Digi24 la ședința de la Bruxelles. Jurnalista Digi24 Cristina Cileacu a transmis pe post că ministrul austriac Gerhard Karner a trecut pe lângă jurnaliștii români fără să ia întrebări și, la distanță, s-a oprit doar să discute cu presa austriacă.

Reamintim că joi România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate.

VEZI ȘI: