Premierul canadian Justin Trudeau s-a declarat marți șocat și a promis că va revizui atribuirea unui contract unei companii legate de China pentru furnizarea și întreținerea echipamentelor radio pentru poliția federală canadiană, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

Contractul de jumătate de milion de dolari canadieni pentru un sistem de securizare a comunicațiilor radio terestre ale poliției canadiene a fost atribuit, potrivit rapoartelor CBC, în octombrie 2021, companiei Sinclair Technologies, o companie cu sediul în Canada, dar controlată din 2017 de compania chineză Hytera Communications.

Hytera Communications este deținută parțial de guvernul chinez, iar vânzarea produselor sale este interzisă în SUA, ceea ce a stârnit îngrijorări în Canada cu privire la potențialul acces chinezesc la comunicațiile poliției canadiene, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări.

"Mi se pare îngrijorător", a declarat Justin Trudeau la o conferință de presă în marja unui summit al ONU privind biodiversitatea, prezidat de China, dar organizat la Montreal din cauza politicii Beijingului de zero Covid.

Agențiile de securitate canadiene au avertizat în legătură cu "interferențe străine în instituțiile și structurile noastre", a declarat Trudeau.

Acest lucru nu îi împiedică pe oficialii canadieni să "semneze contracte cu niveluri de securitate discutabile pentru operațiunile noastre și pentru securitatea națională a instituțiilor noastre, cum ar fi poliția federală canadiană", a continuat el.

"Vom urmări această problemă", a insistat premierul canadian, promițând să se asigure că tehnologiile de comunicare folosite de guvern și de agențiile sale vor fi sigure.