Concentraţiile din produse pentru patru aşa-numite „substanţe chimice veşnice”, care prezintă un pericol pentru sănătate, vor fi restricţionate începând cu 2023, a anunţat miercuri Comisia Europeană.

Stella KyriakidesFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Substanţele perfluoroalchilate (PFAS) pot avea efecte negative asupra sistemului imunitar, dezvoltării fetusului şi a nou-născutului, precum şi asupra colesterolului, precizează Comisia Europeană într-un comunicat, potrivit DPA și Agerpres.

„Astăzi, facem încă un pas pentru a spori nivelul de siguranţă alimentară în Uniunea Europeană şi de a-i proteja mai bine pe cetăţeni de substanţele chimice nocive”, a menţionat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, într-o declaraţie.

„Aceste noi reguli demonstrează angajamentul nostru de a pune sănătatea cetăţenilor pe primul loc”, a spus ea.

PFAS sunt cunoscute şi sub denumirea de „substanţe chimice veşnice” întrucât compoziţia lor chimică nu le permite să se descompună în mod natural.

Aceste substanţe sunt utilizate într-o gamă variată de produse prevăzute cu un înveliş rezistent la apă şi pete, cum ar fi tigăi pentru gătit, pelerine de ploaie, covoare şi spumă pentru stingerea incendiilor.

„Utilizarea lor pe scară largă şi persistenţa lor în mediu au dus la contaminări extinse ale mediului”, mai precizează Comisia Europeană pe site-ul său.

Noile reguli urmează să se aplice din 2023 şi vizează substanţele sulfonat de perfluoroctan (PFOS), acidul perfluorooctanoic (PFOA), acid perfluorononanoic (PFNA) şi acid perfluorohexan sulfonic (PFHxS).

Citește și: Un nou studiu șocant afirmă că apa de ploaie nu mai este potabilă nicăieri pe Pământ / De ce vorbesc cercetătorii de o contaminare „ireversibilă”