Partidul lui Joe Biden și-a consolidat marți majoritatea în Senatul american, cu victoria candidatului democrat Raphael Warnock din Georgia, salutată imediat de președintele american, transmite AFP.

Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În această seară (marți), alegătorii din Georgia ne-au apărat democrația, au respins ultra-MAGAismul și - cel mai important - au readus un om bun în Senat", a declarat Biden.

Deși înainte de alegerile parțiale mulți spuneau că democrații președintelui american vor suferi o înfrângere severă, administrația sa a ieșit întărită din această rundă electorală.

Candidatul democrat Raphael Warnock a învins un protejat al lui Donald Trump, republicanul Herschel Walker, în acest tur doi decisiv din Georgia.

Niciunul dintre ei nu obținuse 50% din voturi în noiembrie, așa că a fost nevoie de un tur de departajare.

Această victorie nu schimbă raportul de forțe în Congresul american: democrații își asiguraseră deja controlul Senatului după primul tur al alegerilor legislative din noiembrie. Republicanii au recâștigat Camera, dar cu o majoritate mult mai mică decât se așteptau.

Dar noul loc oferă partidului lui Joe Biden un control mai bun al Senatului după majoritatea la limită din ultimii ani.

Printre altele, aceasta le va oferi o influență mai mare în comisiile parlamentare cheie. Și va limita semnificativ influența senatorului democrat Joe Manchin, care a „îngropat” mai multe proiecte majore ale administrației Biden.

Înfrângerea candidatului sprijinit de Donald Trump este o nouă dovadă a faptului că „valul" republican promis de fostul președinte în alegerile de la jumătatea mandatului nu s-a materializat.