Poate fi vorba de promisiunea de a rupe dependența SUA de importurile unora dintre cele mai avansate componente electronice din lume: Joe Biden călătorește marți în Arizona pentru a sărbători o investiție masivă într-o fabrică de semiconductori a companiei taiwaneze TSMC, scrie AFP.

Joe BidenFoto: Yuri Gripas / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Este mai mult decât o ceremonie de tăiere a panglicii, este vorba despre construirea unui ecosistem în Statele Unite” pentru aceste componente esențiale pentru buna funcționare a tuturor dispozitivelor electronice, a declarat principalul consilier economic al președintelui american, Brian Deese.

În Phoenix, democratul în vârstă de 80 de ani va fi înconjurat de vârfurile industriei, avându-l alături pe Tim Cook, patronul Apple, care îi va reprezenta pe consumatorii de semiconductori, dar și pe reprezentanții unor companii mai puțin cunoscute publicului larg, dar extrem de strategice în lumea tehnologică, precum Micron, AMD și Nvidia.

TMSC, care a decis deja să se instaleze în Arizona, un stat din sud-estul Statelor Unite, în mai 2020, în timpul președinției Trump, a anunțat marți că dă proiectului său o cu totul altă dimensiune.

Au triplat investiția

Vor fi două fabrici în loc de una, triplând valoarea investiției de la 12 miliarde de dolari la 40 de miliarde de dolari. Se preconizează că producția va începe până în 2024 pentru prima uzină și până în 2026 pentru cea de-a doua.

În total, compania taiwaneză se așteaptă să creeze „10.000 de locuri de muncă bine plătite în domeniul tehnologiilor înalte”, dintre care 4.500 direct la TSMC.

Dar toate acestea merg „dincolo de semiconductori”, a declarat Brian Deese, lăudând politica de relansare industrială și tehnologică a lui Joe Biden.