O penurie de carburanți a declanșat o avalanșă la benzinăriile din Ungaria, a anunțat marți gigantul energetic ungar MOL, o consecință a plafonării prețului la benzină impusă de guvernul lui Viktor Orban, potrivit AFP.

Benzinarie MOLFoto: molgroup.info

„Situația aprovizionării este în mod clar critică, cererea a explodat, consumatorii își fac provizii și au început cumpărăturile de panică”, a declarat directorul general al MOL, Gyorgy Bacsa.

Presa ungară a arătat miercuri cozi de până la 100 de metri la benzinăriile din întreaga țară, în timp ce un fotograf al AFP a constatat că majoritatea pompelor din mai multe stații din Budapesta erau fără comustibil.

„O penurie parțială de produse afectează întreaga noastră rețea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet uscate”, a spus Bacsa.

Lipsa de combustibil se datorează unei scăderi de 30% a importurilor de combustibil, precum și operațiunilor de întreținere la una dintre rafinăriile MOL, care se așteaptă să dureze „câteva săptămâni”, a spus el.

Deficitul de importuri se datorează plafonului impus de guvern la prețul carburanților, care a determinat companiile străine să își reducă livrările de carburanți în Ungaria, potrivit Asociației stațiilor de service independente (FBSZ).

„Plafonarea prețurilor trebuie abandonată”, a declarat FBSZ într-un comunicat trimis la AFP.

În noiembrie 2021, Budapesta a decretat un preț fix de aproximativ 1,17 euro pe litru de combustibil fără plumb 95. Revizuit la fiecare trei luni, plafonul a fost prelungit ultima dată în septembrie și rămâne în vigoare până la sfârșitul anului.