Aproape jumătate dintre locuitorii Europei pot beneficia de recuperare după o boală, însă nu primesc tratamentul de care ar avea nevoie pentru asta, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un raport publicat marţi, conform DPA.

SpitalFoto: Grandmaisonc | Dreamstime.com

Biroul regional pentru Europa al OMS a atribuit această situaţie îmbătrânirii rapide a populaţiei europene, înmulţirii bolilor cronice şi absenţei programelor de conştientizare despre beneficiile recuperării medicale.

  • "Recuperarea este un serviciu medical esenţial, care extinde accentul pus asupra sănătăţii dincolo de îngrijirile medicale preventive şi curative pentru a aborda felul în care oamenii funcţionează.
  • Reabilitarea ar trebui să fie disponibilă la toate nivelurile de îngrijire medicală, de la cel primar şi până la structurile de sănătate din sectorul terţiar", arată Organizația Mondială a Sănătății.

Dacă nu vor fi luate măsuri, ţările europene riscă să ajungă într-o situaţie în care cetăţenii lor nu vor mai putea să contribuie pe deplin la dezvoltarea societăţii, a adăugat directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

OMS a inclus durerile lombare, fracturile osoase, pierderea auzului şi a vederii, precum şi accidentul vascular cerebral şi demenţa pe lista bolilor cele mai frecvente care necesită recuperare medicală în Europa.

  • "În Europa, în 2019, 394 de milioane de oameni s-au confruntat cu o problemă de sănătate care necesita recuperare medicală pe parcursul ei. Asta înseamnă doi oameni din cinci", a transmis OMS Europa, al cărei sediu regional se află la Copenhaga.

Potrivit raportului, dovezile medicale au arătat că intervenţiile privind recuperarea medicală au fost eficiente din perspectiva costurilor: "Reabilitarea are potenţialul de a evita spitalizări costisitoare şi de a reduce timpul petrecut în spital, de a scădea numărul reinternărilor şi de a reduce riscurile de complicaţii cauzate de probleme medicale".

Regiunea europeană a OMS este alcătuită din 53 de ţări, inclusiv cele din UE, alături de Rusia, Ucraina, Turcia şi state din Asia Centrală. (Sursa: Agerpres / Foto: Dreamstime.com)