Ministerul rus al Apărării spune că a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile, lanţ de insule poziţionate strategic între Japonia şi peninsula rusă Kamceatka, conform Reuters.

Serghei LavrovFoto: Sputnik / Profimedia Images

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia susține că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte "teritoriile sale nordice", a împiedicat Tokyo şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al doilea război mondial.

Sistemele Bastion, dotate cu rachete cu o rază de până la 500 kilometri, au fost desfăşurate pe insula Paramuşir, a precizat ministerul rus. "Militarii din Flota Pacificului vor monitoriza nonstop zona adiacentă", se arată într-un comunicat al ministerului.

Potrivit acestuia, pe insulă a fost instalată o tabără militară „cu toate facilităţile necesare” pentru a funcţiona pe tot parcursul anului.

Măsura are loc la un an după ce Rusia a instalat sistemele Bastion pe insula Matua din zona centrală a Kurilelor, se mai menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.

Şeful secretariatului guvernamental nipon, Hirokazu Matsuno, a spus, marți, într-o conferinţă de presă, că guvernul japonez va monitoriza îndeaproape activitatea militară rusă, notând că aceasta s-a intensificat în regiunile din Extremul Orient, în paralel cu invazia rusă din Ucraina, pe care Rusia o denumeşte "operaţiune specială".