Fostul președinte chinez Hu Jintao a avut săptămâna aceasta prima apariție în public de la înlăturarea intempestivă din sala unde avea loc congresul Partidului Comunist în luna octombrie, notează AFP.

Fostul președinte Hu Jintao, scos din sală la Congresul Partidului Comunist ChinezFoto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Imaginile difuzate de televiziunea de stat CCTV îl arată pe Hu Jintao participând luni la o ceremonie la Spitalul General al Armatei din Beijing pentru a-i aduce un omagiu fostului președinte Jiang Zemin, chiar înainte de incinerarea acestuia.

Hu Jintao a stat alături de președintele Xi Jinping, în timp ce un consilier se află în apropiere, în timp ce liderii se înclină de trei ori în fața rămășițelor lui Jiang Zemin.

Apoi, el pare să meargă cu un pas nesigur, cu ajutorul aceluiași asistent, în timp ce oficiali ai partidului se plimbă în jurul trupului neînsuflețit al lui Jiang Zemin și discută cu văduva fostului lider.

Hu Jintao a fost scos de la Congresul Partidului Comunist

În octombrie, Hu Jintao, în vârstă de 79 de ani, a apărut îmbătrânit și obosit la congresul Partidului Comunist.

În ultima zi, a fost escortat, în fața camerelor de luat vederi, afară din sala principală a Palatului Poporului, unde avea loc ceremonia de închidere a congresului.

Acest incident a perturbat secvența perfect coregrafiată care deschidea calea spre un al treilea mandat pentru Xi Jinping.

Presa de stat a susținut ulterior că acesta nu se simțea bine, dar nemulțumirea sa vizibilă în timp ce era condus la ieșire a dus la speculații privind posibilele motive politice din spatele plecării sale.

Mesajul lui Xi Jinping pentru oponenții săi?

În special, unii au interpretat incidentul ca pe un mesaj politic clar al lui Xi Jinping către cei care s-ar opune celui de-al treilea mandat al său.

În discursul său de deschidere a congresului, Xi Jinping a declarat că a rectificat problemele vaste care afectează China și partidul, despre care a spus că au fost moștenite de la predecesorii săi, inclusiv de la Hu Jintao, cum ar fi corupția și distribuția inegală a bogăției.

Și Hu Chunhua, un protejat al lui Hu Jintao al cărui nume s-a vehiculat că s-ar alătura Comitetului permanent al Biroului politic al partidului, vârful puterii în China, nu a fost în cele din urmă ales.

Noul Comitet permanent este compus acum doar din susținătorii și aliații lui Xi Jinping.

Pe internet, au fost șterse toate referirile la plecarea neașteptată a lui Hu Jintao de la congres la foarte scurt timp după incident.