Poliţia federală americană (FBI) efectuează investigaţii după ce două centrale electrice au fost avariate cu focuri de armă în North Carolina, iar zeci de mii de oameni au rămas fără curent electric, relatează News.ro citând BBC.

Unul dintre sediile FBIFoto: Jonathan Weiss / Alamy / Profimedia Images

Niciun motiv şi niciun suspect nu a fost anunţat în urma acestui atac, sâmbătă seara, despre care poliţia afirmă că este intenţionat.

Aproximativ 35.000 de locuitori din comitatul Moore au rămas fără curent, iar repararea pagubelor ar putea dura câteva zile, au anunţat autorităţile.

Toate şcolile din comitat erau închise luni şi s-a declarat starea de urgenţă.

Prin declararea stării de urgenţă s-a impus o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, de duminică noaptea şi până luni dimineaţa.

”Persoana sau persoanele care au făcut asta ştiau exact ceea ce făceau”, a acuzat într-o conferinţă de presă, duminică, şeriful Ronnie Fields.

”Nu avem nicio idee de ce (au atacat) comitatul Moore”, a declarat el.

FBI cooperează cu autorităţile locale pentru a găsi vinovatul. Cineva a oprit şi ”a tras cu arma în substaţie, la fel ca la cealaltă”, a acuzat el.

”Nu a făcut-o la întâmplare”, a declarat şeriful.

Restabilirea alimentării cu energie electrică ar putea dura până joi, potrivit autorităţilor, din cauza unor pagube importante.

Iniţial, 45.000 de persoane au fost afectate de pana de curent.

”Este vorba despre reparaţii destul de sofisticate, cu echipament destul de voluminos şi vrem ca locuitorii să fie pregătiţi”, a anunţat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al companiei locale Duke Energy, Jeff Brooks.

Un reprezentant al pompierilor, Mike Cameron, a anunţat că au avut loc mai multe accidente rutiere când s-a întrerupt curentul, inclusiv o tamponare între patru vehicule. ”Accidentul a avut loc din cauză că semafoarele s-au oprit”, a declarat el publicaţiei locale Charlotte Observer.

Un spital important a fost nevoit să folosească generatoare.

Temperatura a scăzut la zero grade Celsius luni, iar comitatul a deschis în noaptea de duminică spre luni un adăpost de urgenţă într-un complex sportiv.

Era neclar cât timp vor rămâne închise şcolile, iar autorităţile au anunţat că decizii cu privire la redeschiderea acestora urmează să fie luate de pe o zi pe alta.

Şeriful Fields a fost nevoit să reacţioneze în urma unor zvonuri pe reţele de socializare, potrivit cărora acest act de vandalism a avut loc cu scopul de a împiedica desfăşurarea unui spactacol drag queen.

Investigaţiile ”nu au fost în măsură să facă vreo legătură cu vreun spectacol drag queen”, a declarat el.

Un spectacol drag queen era programat sâmbătă seara cam în momentul în care s-a luat curentul.

”Un atac ca acesta vizând o infrastructură critică este o infracţiune intenţionată gravă şi mă aştept ca autorităţile statale şi federale să investigheze aprofundat şi să-i aducă pe cei vinovaţi în faţa justiţiei”, sublinia, citat într-un comunicat, guvernatorul statului North Carolina, Roy Cooper, citează News.ro.