Rusia a lansat luni un nou atac împotriva orașelor ucrainene și a infrastructurii energetice a țării, Ucraina anunțând că a doborat 60 de rachete ale forțelor Moscovei, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski pe front, vizitand soldatiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Sirenele de raid aerian au răsunat din nou luni în întreaga Ucraină, locuitorii din Kiev și alte orașe adăpostindu-se în sistemul de metrou pentru a-și salva viețile în unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete lansat asupra țării după declanșarea războiului pe 24 februarie.

Moscova a țintit sistemul energetic al Ucrainei într-o serie de atacuri cu rachete lansate începând cu luna octombrie, compania de stat Ukrenergo anunțând că infrastructura a suferit avarii în regiunile Kiev, Odesa și Vinnîțea, dar că aceasta funcționează în continuare.

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au anunțat ulterior că au doborât peste 60 din cele aproximativ 70 de rachete lansate de ruși.

„Băieții noștri sunt extraordinari”, a felicitat Andrei Yermak, șeful cancelariei președintelui Volodimir Zelenski.

Kievul, un oraș cu o populație de 3 milioane de locuitori, pare să fi scăpat de data aceasta fără pagube serioase, Zelenski anunțând la rândul său că majoritatea rachetelor rusești au fost doborâte. În ceea ce le privește pe cele lansate asupra Kievului, autoritățile ucrainene afirmă că au doborât 9 din 10.

Noile atacuri au lăsat orașul Odesa fără apă

Însă în orașul Zaporojie din sud-estul țării rachetele au lovit mai multe clădiri, distrugând câteva locuințe și ucigând două persoane. Alte 3 persoane au fost rănite aici, printre care un copil.

Autoritățile din Odesa au anunțat la rândul lor că aprovizionarea cu apă a orașului a fost temporar tăiată deoarece toate stațiile de pompare au rămas fără energie.

Noile atacuri au fost prezise de zile întregi, ele fiind lansate în cele din urmă de forțele armate rusești când temperatura a scăzut la -5°C în Kiev.

Ambasadoarea britanică la Kiev, Bridget Brink, a declarat despre noile atacuri că arată cât se poate de clar „strategia crudă” a Rusiei: „să aducă acest război în fiecare cămin ucrainean”.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO