Guvernul austriac a anunțat luni că șoferilor care sunt prinși depășind cu mult viteza maximă legală le vor fi confiscate autovehiculele, acestea urmând să fie scoase la licitație de către autorități, relatează Reuters.

Condus la vitezaFoto: Carmo Correia / Alamy / Profimedia Images

Coaliția de guvernare de la Viena formată din conservatori și verzi a anunțat că dorește modificarea legislației în vigoare pentru ca aceasta să fie mai în linie cu cea a altor țări învecinate precum Germania și Elveția.

Măsura vine în contextul în care autoritățile locale din Austria se plâng că încearcă să pună capăt curselor ilegale din municipiile lor, precum și a altor cazuri de șofat la viteze extreme.

„La vitezele despre care vorbim nimeni nu este pe deplin în control asupra vehiculului său. Mașina devine o armă ce nu poate fi controlată și un pericol la adresa unor oameni nevinovați”, a declarat luni ministrul austriac al Transporturilor Leonore Gewessler.

Aceasta, o membră a Partidului Verde austriac, a precizat că orice șofer care va fi prins conducând la o viteză de 60 km/h peste limita legală în orașe, sau cu 70 km/h în alte locuri, va avea mașina confiscată timp de două săptămâni.

Când va confisca Austria mașinile șoferilor vitezomani

Gewessler a mai explicat că, în cazul unor abateri repetate sau dacă viteza va fi cu peste 80 km/h în localități, respectiv 90 km/h în afara lor, mai mare decât limita legală, mașina va fi confiscată definitiv și vândută la licitație de către autorități.

Noul plan va completa alte măsuri adoptate anul trecut care au prelungit perioada pentru care șoferii își pierd carnetul dacă sunt prinși depășind viteza maximă legală.

„Cel care nu mai are o mașină nu mai poate conduce cu viteză. Exact din acest motiv măsura are atât de mult succes în alte țări, fiindcă lovește acolo unde doare și protejează populația generală”, a adăugat Gewessler.

Ea a afirmat de asemenea că, deși măsurile sunt dure, ele sunt necesare.