Un vechi aliat al președintelui Vladimir Putin, Alexei Kudrin, a declarat luni că se va alătura Yandex, cea mai proeminentă companie tehnologică independentă din Rusia, care în ultimii ani a cedat în fața controlului tot mai strâns al Kremlinului, informează AFP şi Reuters. Compania Yandex a creat motorul de căutare din Rusia.

Alexei KudrinFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

„Am acceptat o ofertă a Yandex pentru a deveni consilier pentru dezvoltarea companiei”, a declarat fostul ministru al finanţelor pe Telegram, adăugând că va avea drept misiune ”asigurarea dezvoltării companiei pe termen lung, pe toate pieţele, inclusiv pe plan internaţional”.

Kudrin, 62 de ani, a anunţat săptămâna trecută că părăseşte Curtea de Conturi. Media ruse au informat că el se va alătura Yandex pentru a ocupa o funcţie importantă.

Sectorul de noi tehnologii ruse a fost puternic afectat de sancţiunile occidentale adoptate împotriva Rusiei după declanşarea ofensivei sale împotriva Ucrainei, iar Kremlinul caută să dezvolte o strategie pentru a înlocui giganţii occidentali şi produsele lor.

Kudrin a fost ministru de finanţe între 2000 şi 2011. El a rămas un apropiat al lui Putin după ce a plecat din guvern.

Numirea lui la Yandex ilustrează importanţa pe care Kremlinul o acordă acestui ”portdrapel” al noilor tehnologii din Rusia şi dorinţa acestuia de a-l controla mai bine.

Yandex deține motorul de căutare din Rusia

Conştient de sarcinile care îi sunt trasate, Kudrin a dat asigurări luni că se va strădui să „ajute Yandex să-şi menţină cultura managerială şi tehnologică unică”, pentru ca această companie să rămână „independentă” şi „cea mai bună în domeniul înaltelor tehnologii din Rusia”.

Yandex este înregistrată în Olanda şi dispune de filiale europene, britanice şi americane, însă esenţialul activităţilor sale este în Rusia şi în ţările rusofone.

Compania Yandex a creat motorul de căutare din Rusia şi este totodată un actor dominant al serviciilor de taxi şi de livrare într-o bună parte din lumea rusofonă. (Sursă Agerpres)

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.