Jonathan, cea mai bătrână ţestoasă din lume, împlineşte 190 de ani pe insula Sfânta Elena, teritoriu britanic din Oceanul Atlantic şi unde locuitorii o sărbătoresc de vineri.

Jonathan este cea mai bătrână ţestoasă din lume​Foto: St Helena Island/ SWNS / SWNS / Profimedia

„Când te gândeşti, dacă a eclozat în 1832 - epoca victoriană - Doamne, schimbările care au fost în lume” de atunci, a afirmat Joe Hollins, veterinarul care are grijă de ţestoasă, relatează Agerpres.

„Războaiele mondiale, ascensiunea şi căderea Imperiului Britanic, guvernatorii, regii şi reginele care s-au succedat, este de-a dreptul extraordinar!”, a remarcat el.

În vârsta de cel puţin 190 de ani, Jonathan este cea mai bătrâna ţestoasă înregistrată vreodată şi cel mai vechi animal terestru în viaţă cunoscut. Ea a intrat în Cartea Recordurilor Guinness la începutul acestui an.

Animalul trăieşte pe insula Sfânta Elena din 1882 şi vârsta este doar o estimare. O fotografie făcută la sosirea sa pe insulă arată că ţestoasa avea deja cel puţin 50 de ani la acea vreme, dar probabil că este mai în vârstă.

Jonathan a văzut 35 de guvernatori trecând pe acest teritoriu britanic de peste mări, dar l-a ratat pe Napoleon, care a fost în exil pe insulă între 1815 şi 1821.

Acum locuieşte în reşedinţa guvernatorului alături de David, Emma şi Fred, ţestoase mult mai tinere.

Locuitorii din Sfânta Elena au organizat trei zile de sărbătoare începând de vineri şi guvernatorul insulei îi va oferi ţestoasei legumele preferate.

Duminică, Jonathan - fără vedere, fără simţul mirosului, dar auzul intact - va primi un tort. A fost creat chiar şi un timbru special pentru cel mai faimos locuitor al acestei insule cu 4.500 de oameni.