Marina SUA a anunţat, sâmbătă, confiscarea a unui milion de cartuşe, precum şi lansatoare de rachete introduse ilegal, conform acesteia, pe o navă din Iran către Yemen.

luptatori huthi din yemenFoto: Profimedia Images

Marfa a fost descoperită „în timpul unei verificări a navei la îmbarcare”, a informat Flota a 5-a a SUA cu sediul în Bahrain într-un comunicat, menţionând că este „a doua confiscare majoră de arme ilegale într-un an” pe această rută maritimă, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Într-o declaraţie, viceamiralul Brad Cooper a acuzat Iranul de „transfer ilegal de ajutor letal” şi de „comportament destabilizator”. „Forţele navale americane lucrează pentru a preveni şi a perturba activităţile maritime periculoase şi iresponsabile din regiune”, a adăugat el.

Iranul admite că îi sprijină pe rebelii Houthi din Yemen, dar neagă că le-a furnizat arme.

Nava de pescuit interceptată, joi, transporta aproape 7.000 de lansatoare de rachete şi „propulsoare folosite pentru a lansa rachete RPG”, potrivit comunicatului.

În noiembrie, Marina SUA a declarat că a interceptat o nava care venea din Iran și care transporta „materiale care ar putea fi folosite pentru a produce combustibil pentru rachete şi explozibili” pentru rebelii yemeniţi.