Coreea de Nord a executat public trei adolescenți– doi pentru vizionarea și distribuirea de filme sud-coreene și unul pentru uciderea mamei sale vitrege – faptă la fel de gravă, au declarat două surse care au asistat la asta pentru Radio Free Asia.

Kim Jong Un și fiica saFoto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Presupusele infracțiuni comise de adolescenți sunt la fel de grave pentru societate, au mai spus sursele citate. „Cei care urmăresc sau distribuie filme și drame sud-coreene și cei care perturbă ordinea socială ucigând alți oameni, nu vor fi iertați și vor fi condamnați la pedeapsa maximă – moartea”, spune un locuitor al orașului Hyesan, la granița cu China, unde a avut loc execuția.

Execuția a avut loc pe un aerodrom din oraș, a spus locuitorul. „Locuitorii Hyesan s-au adunat în grupuri pe pista aerodromului”, a spus ea. „Autoritățile i-au arătat pe studenții adolescenți publicului, i-au condamnat la moarte și i-au împușcat imediat”.

Astfel de execuții sunt rare în Coreea de Nord, dar nu nemaiauzite. De obicei, autoritățile folosesc execuțiile pentru a îngrozi oamenii și a-i face să se comporte așa cum doresc ele.

În ultimii ani, filmele sud-coreene și occidentale, precum și muzica și emisiunile TV, s-au răspândit în întreaga Coreea de Nord pe unități flash USB și carduri SD ușor de ascuns.

Coreea de Nord a devenit din ce în ce mai îngrijorată de faptul că cultura sud-coreeană – văzută ca decadentă și anti-revoluționară – îi „pervertește” tineretul.

Cetăţenii prinşi urmărind un film străin urmează să fie trimişi la un centru de muncă disciplinar. Dacă sunt prinși din nou, ei vor fi trimiși într-un lagăr de muncă corecțională timp de cinci ani împreună cu părinții lor, care trebuie să își asume responsabilitatea pentru educarea necorespunzătoare a copiilor lor. Dar dacă sunt prinși în timp că distribuie sau vând filme sud-coreene, ei pot fi pedepsiți cu moartea, chiar dacă sunt minori.