Casa Albă a clarificat vineri comentariile făcute de Joe Biden cu o zi înainte, insistând că președintele american nu are de gând să discute în acest moment cu Vladimir Putin despre problema Ucrainei, potrivit AFP.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John KirbyFoto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

„El nu are nicio intenție de a discuta cu domnul Putin în acest moment”, a declarat vineri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, care se subordonează Casei Albe. „Și, așa cum a spus și președintele Biden, Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru niciun fel de dialog - de fapt, dimpotrivă", a declarat el reporterilor.

Biden a declarat joi că este „dispus să vorbească cu Putin dacă acesta caută o modalitate de a pune capăt războiului”, menționând totodată că președintele rus „nu a făcut încă acest lucru”.

„Dacă ar fi așa, atunci, în urma consultării cu prietenii mei francezi și din NATO, aș fi fericit să stau la masă cu Putin pentru a vedea ce are în minte. Încă nu a făcut acest lucru”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele francez Emmanuel Macron.

Este cel mai apropiat semnal de deschidere la dialog cu Kremlinul pe tema războiului din Ucraina, dar Moscova a respins „evident” propunerea vineri, înțelegând că aceasta implică o plecare a trupelor rusești din Ucraina, o opțiune pe care Rusia nu o ia în considerare.

Kirby a negat, de asemenea, că SUA îl presează pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să reia discuțiile cu Moscova.

„Președintele nu spunea că este momentul potrivit pentru discuții”, a spus el. „Războiul s-ar putea încheia astăzi fără negocieri dacă Putin ar face ceea ce trebuie și ar părăsi Ucraina. Trupele sale nu au ce căuta acolo.”, a mai adăugat el.