Statele Unite sunt pe cale să închidă procesul împotriva directoarei financiare a Huawei, Meng Wanzhou, caz care a generat o criză majoră între Beijing și Ottawa, potrivit unor documente judiciare consultate vineri de AFP.

Meng WanzhouFoto: Captura YouTube

În cadrul unui acord încheiat în septembrie 2021, procurorii au cerut joi să renunțe la cazul fiicei fondatorului gigantului chinez din domeniul telecomunicațiilor, care a petrecut trei ani în arest la domiciliu în Vancouver.

„În absența unor încălcări cunoscute ale termenilor acordului, guvernul solicită ca acuzația” împotriva lui Meng Wanzhou să fie respinsă, au scris ei unui judecător federal din New York, care trebuie să aprobe în mod oficial cererea.

La 1 decembrie 2018, în timpul unei escale în Canada, șefa Huawei fusese arestată la cererea autorităților americane.

Acuzată de „fraudă bancară”, Meng Wanzhou a fost acuzată că a mințit pentru a eluda sancțiunile americane împotriva Iranului. Această infracțiune este pasibilă de o pedeapsă de peste 30 de ani de închisoare în SUA, țară în care a fost amenințată cu extrădarea.

La câteva zile după arestarea ei, China a arestat doi canadieni și i-a acuzat de spionaj, o acțiune considerată în general drept represalii.

Weng și cei doi canadieni s-au întors în țările lor respective doar după ce justiția americană a ajuns la un acord cu executivul Huawei, în care aceasta a recunoscut că a făcut „declarații false”.

În schimb, SUA au „suspendat” cazul împotriva ei până la 1 decembrie 2022 - permițând Canadei să o elibereze - și au fost de acord să renunțe la el după aceea dacă termenii acordului sunt respectați.