Canada a luat vineri măsuri împotriva unei companii iraniene acuzate că a furnizat drone Rusiei, într-o nouă rundă de sancțiuni ca răspuns la „comportamentul detestabil al regimului iranian, atât în țară, cât și în străinătate”, potrivit AFP.

Imaginea unei drone Shahed 136 folosita de rusi pentru a ataca tinte din UcrainaFoto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

La începutul acestei luni, Canada a sancționat deja două companii iraniene de armament acuzate că au trimis drone și personal în Rusia pentru a ataca Ucraina.

Prin urmare, Ottawa impune sancțiuni împotriva a patru persoane și cinci entități „pentru rolul lor în încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului și pentru acțiuni ale regimului care continuă să amenințe pacea și securitatea internațională”.

Printre țintele măsurilor de retorsiune, compania comercială și de transport de marfă Safiran Airport Services „a coordonat zboruri militare rusești între Iran și Rusia” și este acuzată că a ajutat la livrarea de drone iraniene la Moscova pentru a fi folosite în Ucraina.

Canada vizează, de asemenea, compania Baharestan Kish, specializată în proiectarea și fabricarea de drone militare în Iran, care a încheiat acorduri cu Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), armata ideologică a guvernului iranian.

În septembrie, Statele Unite luaseră deja măsuri împotriva acestor două companii.

Ziarul iranian ultraconservator Javan, „care difuzează mesaje antisemite și propagandă a regimului irania”, se află, de asemenea, pe listă.

Printre oficialii vizați se numără Morteza Talaei, al doilea general de brigadă în cadrul Gardienilor, Hassan Karami, un comandant al forțelor de ordine, și Ali Ghanaatkar Mavardiani, un judecător și procuror de rang înalt.

„Canada nu va sta cu mâinile în sân în timp ce regimul comite încălcări din ce în ce mai grave și mai răspândite ale drepturilor omului împotriva poporului iranian”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat.

În total, în ultimele săptămâni, guvernul canadian a impus sancțiuni împotriva a 99 de persoane și 181 de entități iraniene, inclusiv împotriva poliției morale.