Extinderea sancţiunilor Uniunii Europene asupra gazului rusesc şi energiei nucleare „ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria" şi guvernul lucrează pentru a obţine scutire de la orice astfel de decizii, a declarat prim-ministrul Viktor Orban vineri postului public Kossuth Radio, citat de agenţia MTI.

Viktor Orban și Ursula von der LeyenFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

La începutul războiului, Uniunea Europeană spera să încheie războiul prin sancţiuni sau măcar să faciliteze acest obiectiv, dar ele "nu ne-au adus cu niciun centimetru mai aproape" de sfârşitul conflictului, a spus Orban în interviu.

„Ne confruntăm cu o iarnă grea", cu situaţia din Ucraina devenind tot mai dificilă, a declarat Orban.

Între timp, deşi Rusia a suferit pierderi, veniturile ei din energie sunt în creştere şi astfel „politica de sancţiuni nu şi-a îndeplinit scopul", a adăugat el.

În timp ce Ungaria a obţinut o scutire de la restricţia privind ţiţeiul ce va intra în vigoare la 5 decembrie şi are astfel acces la petrolul necesar ţării, ea nu se poate desprinde singură de efectele sancţiunilor asupra preţurilor, a mai spus Orban.

Ungaria până acum „şi-a atins întotdeauna obiectivele naţionale" în negocierile privind sancţiunile „şi astfel avem speranţe când intrăm în următoarea rundă de dezbateri privind cel de-al 9-lea pachet" de sancţiuni împotriva Rusiei.

În acelaşi timp, guvernul trebuie să lupte împotriva „presiunii constante" pentru „a ne proteja interesele", a adăugat el. (Agerpres)