Exporturile germane au scăzut mai mult decât se preconiza în luna octombrie, potrivit datelor oficiale publicate vineri, în condițiile în care inflația ridicată și problemele din lanțurile de aprovizionare au afectat cererea din partea principalilor parteneri comerciali, ceea ce a amplificat și mai mult spectrul recesiunii pentru cea mai mare economie a Europei, transmite Reuters.

Exporturile Germaniei continuă să scadăFoto: DreamsTime / Kontakt5956

Exporturile au scăzut cu 0,6% într-o lună, de două ori mai mult decât au prezis analiștii într-un sondaj Reuters, arată datele Oficiului Federal de Statistică.

Principalul partener de export al Germaniei, Statele Unite, a consemnat cea mai mare scădere a exporturilor germane, de 3,9%, în timp ce exporturile către alte state membre ale Uniunii Europene au scăzut cu 2,4%.

Importurile au scăzut și ele dramatic

Importurile au înregistrat în octombrie cea mai puternică scădere din ianuarie până în prezent, de 3,7%, ceea ce a dus la o balanță comercială mai mare de 6,9 miliarde de euro.

Importurile fuseseră prognozate să scadă cu 0,4%.

„Nu doar consumatorii germani, ci și industria de export se confruntă cu vremuri mai dificile", a declarat economistul DekaBank Andreas Scheurle, menționând că economia mondială se temperează sub povara creșterii prețurilor și a ratelor dobânzilor.

Camerele de comerț și industrie germane (DIHK) au spus luna trecută că exporturile Germaniei ar urma să scadă cu 2% anul viitor din cauza unei economii mondiale în stagnare, aproape jumătate dintre companiile germane care vând în străinătate așteptându-se la o încetinire economică.

Tot luna trecută, grupul industrial german Thyssenkrupp a avertizat că vânzările și profitul său vor „scădea" anul viitor, deoarece inflația ridicată și costurile energetice se vor adăuga la recesiunea așteptată în Europa.

Speranțe pentru o recesiune mai ușoară

Cu toate acestea, datele publicate săptămâna trecută au arătat că economia germană a înregistrat o creștere ușor mai mare în al treilea trimestru decât sugerau cifrele preliminare, ceea ce se adaugă la semnele că o viitoare recesiune ar putea să nu o lovească atât de puternic precum se temea inițial.

Depozitele de gaze aproape pline din Germania au atenuat temerile legate de posibile raționalizări în industrie, în timp ce creșterea de 0,4% în trimestrul al treilea a indicat o recesiune mai ușoară decât se așteptau inițial mulți economiști.

Un sondaj publicat joi a arătat că sectorul manufacturier din Germania a raportat în continuare o cerere mai slabă în noiembrie, dar scăderea s-a atenuat pe măsură ce semnele privind mai puține deficite de materiale au alimentat speranțele că presiunile asupra costurilor ar putea, de asemenea, să se atenueze.