Issei Sagawa, supranumit „canibalul japonez" pentru că a ucis și mâncat o studentă olandeză la Paris în 1981, a murit la vârsta de 73 de ani. Crima sa a inspirat groază și fascinație în întreaga lume, notează AFP.

Canibalul Issei SagawaFoto: Everett/ Profimedia Images

Sagawa a murit pe 24 noiembrie din cauza unei pneumonii, iar înmormântarea a fost deja organizată doar în prezența familiei sale, potrivit unui comunicat emis de editorul unei autobiografii a fratelui său. Nu a fost planificată nicio ceremonie publică.

Issei Sagawa era student la Universitatea Sorbona din Paris când, la 11 iunie 1981, a invitat-o la cină în apartamentul său pe o colegă de clasă olandeză, Renée Hartevelt.

Acolo a ucis-o cu un glonț în ceafă și a violat-o înainte de a o jupui și de a mânca diferite părți din corpul ei timp de trei zile.

„A o mânca pe această fată a fost o expresie a iubirii. Am vrut să simt existența unei persoane pe care o iubesc în mine", a mărturisit el după ce a fost arestat.

Issei Sagawa a stat închis doar câțiva ani

Experții au declarat că era bolnav mintal, după care a fost închis, dar cazul a fost respins și a fost internat în Franța și apoi în Japonia, înainte de a fi eliberat în august 1985.

A devenit o vedetă mediatică, primind numeroși jurnaliști în apartamentul său din suburbiile orașului Tokyo. A apărut uneori la televiziunea japoneză și a publicat mai multe best-seller-uri, cum ar fi „Canibal" și " Aș vrea să fiu mâncat" și a realizat desene manga despre crima sa.

Scriitorul japonez Juro Kara a câștigat prestigiosul premiu literar Akutagawa în 1982 pentru romanul „Scrisoarea lui Sagawa", dedicat crimei.

De asemenea, doi antropologi au realizat un documentar despre el în 2018, intitulat „Caniba", în care Issei Sagawa a spus că nu a reușit să își „explice" gestul.

"Aceasta este pur și simplu fantezia mea. Nu pot să spun nimic mai specific. Probabil că oamenii cred că sunt nebun.", a spus el în documentar.

El și-a descris „obsesia" ca fiind „imposibil de stăpânit", spunând: „Îmi doream să mănânc fese mai mult decât orice pe lume".

Realizatorii documentarului, Verena Paravel și Lucien Castaing-Taylor, au declarat că au fost „chinuiți" de o serie de „sentimente extrem de contradictorii" pe parcursul lunilor petrecute în apropierea lui Issei Sagawa și a fratelui său Jun, care se automutila.

„Am fost dezgustați, fascinați, am vrut să înțelegem...", a declarat Verena Paravel, adăugând că este totuși un „film despre fraternitate, despre dragoste".