Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat joi, la Dublin, încrederea că negocierile cu guvernul britanic privind acordurile comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord vor fi încununate de succes, potrivit AFP.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei EuropeneFoto: snapshot/Future Image/D Anoraganingrum / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vorbind în Parlamentul irlandez, șeful executivului comunitar a salutat „spiritul nou, mai pragmatic” care domnește în jurul discuțiilor cu Londra.

„Folosind bunul simț și concentrându-ne asupra problemelor care contează cu adevărat în Irlanda de Nord, cred că putem face progrese în rezolvarea problemelor practice din jurul protocolului”, a adăugat ea. Dar „consecințele Brexitului și tipul de Brexit pe care l-a ales Marea Britanie nu pot fi eliminate în totalitate”.

„O soluție viabilă este la îndemână” dacă ambele părți sunt „sensibile” la „echilibrul delicat” care trebuie găsit, a adăugat ea, calificând contactele sale cu noul premier britanic Rishi Sunak drept „încurajatoare”.

Provincia britanică Irlanda de Nord se află într-un impas politic. În centrul dezacordurilor se află Protocolul privind Irlanda de Nord, care a fost negociat atunci când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

Irlanda de Nord are singura frontieră terestră a Regatului Unit cu UE, dar trebuie să rămână deschisă în conformitate cu acordul de pace din 1998, care a pus capăt la trei decenii de violență.

Protocolul menține Irlanda de Nord în cadrul pieței unice a UE, dar creează o frontieră vamală de facto cu insula britanică, inacceptabilă pentru unioniștii nord-irlandezi, care văd în acest acord o amenințare la adresa locului provinciei în Regatul Unit.

Redobândirea” eforturilor

„Nu poate exista o frontieră dură pe insula Irlanda”, a declarat Ursula von der Leyen, stârnind aplauze fervente din partea parlamentarilor irlandezi și ovații în picioare la finalul discursului său.

„Brexitul nu va deveni un obstacol pe calea reconcilierii în Irlanda”, care a fost sfâșiată de un conflict sângeros între naționaliști, favorabili reunificării, și loialiști, loiali coroanei britanice, a declarat ea.

În urma acestei declarații, prim-ministrul irlandez Michael Martin și-a exprimat convingerea că un acord este posibil. „Ca și dumneavoastră, dorim să vedem un parteneriat nou și vital cu Regatul Unit, care va fi realizat dacă vom putea rezolva problemele legate de protocol cu voința politică potrivită.”

Ursula von der Leyen a dat deja tonul atunci când a sosit la Dublin la mijlocul zilei, afirmând că este „foarte încrezătoare” în obținerea unui rezultat pozitiv dacă Marea Britanie are „voința politică”.