Protestele din China față de politica dură a țării, "Covid zero", spulberă "mitul" unei "societăți armonioase" și dezvăluie o nemulțumire profundă față de guvern, a declarat joi un fost lider studențesc care a participat la protestele din Piața Tiananmen, potrivit AFP.

COVID în ChinaFoto: Andy Wong / AP / Profimedia

"În ultimii 30 de ani, a existat un mit conform căruia generația tânără sau clasa de mijloc era cu adevărat mulțumită de guvern, dar aceste proteste ne arată adevărul", a declarat Wang Dan, care a fugit în Statele Unite după reprimarea mișcării democratice din Tiananmen în 1989 și care trăiește de atunci în exil.

"Adevărul este că aceasta nu este o societate armonioasă (...) există deja multe conflicte între societate și guvern" în China, a adăugat Wang într-o conferință de presă la Tokyo.

El a declarat că tulburările vor continua și ar putea marca o nouă "eră a protestelor".

Furia față de politica chineză "Covid zero", care implică închideri repetate, teste PCR aproape zilnice și carantină chiar și pentru persoanele neinfectate, a dus la proteste începând cu sfârșitul săptămânii în mai multe orașe mari din țară, inclusiv Beijing, estul Shanghaiului, sudul Guangzhou și centrul Wuhan.

Dar protestatarii au cerut, de asemenea, reforme politice mai ample, iar unii dintre ei au cerut chiar demisia președintelui Xi Jinping.

"Primul sentiment care mi-a venit în minte când am văzut protestele incredibile din întreaga China a fost că spiritul anului 1989 s-a întors, după 33 de ani", a spus Wang.

"Vizionarea videoclipurilor cu studenții chinezi care scandau "dați-mi libertatea sau dați-mi moartea" mi-a adus lacrimi și speranță", a spus el.

Wang Dan era un student de 20 de ani în timpul mișcării Tiananmen, care s-a încheiat cu trimiterea tancurilor și a trupelor guvernamentale pentru a zdrobi protestatarii pașnici.

A fost inclus pe lista celor mai căutate persoane de către guvernul chinez și a fost încarcerat înainte de a pleca în exil în SUA.

Protestele reprezintă o "lovitură grea" pentru reputația lui Xi Jinping, la doar câteva săptămâni de la începerea celui de-al treilea mandat, a declarat Wang.

Acesta crede că, în cele din urmă, Xi va decide să ia măsuri drastice, pentru că nu-și poate permite să piardă lucrurile din mână.