Guvernul sârb l-a numit joi pe Aleksandar Vulin, un apropiat pro-rus al președintelui Aleksandar Vucic, în funcția de șef al serviciului de informații sârb (BIA), a anunțat televiziunea de stat (RTS), potrivit AFP.

Aleksandar Vulin (dreapta)Foto: Valeriy Sharifulin / Sputnik / Profimedia Images

Aleksandar Vulin, în vârstă de 50 de ani, fost ministru al apărării și de interne, este cunoscut pentru declarațiile sale naționaliste care au provocat adesea fricțiuni diplomatice cu vecinii Serbiei.

De asemenea, el este unul dintre puținii oficiali europeni care au vizitat Moscova după începutul invaziei rusești în Ucraina.

El s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în august și a repetat că Belgradul nu va introduce sancțiuni împotriva Rusiei.

Înainte de călătoria sa la Moscova, el a declarat că Serbia "nu va face parte din isteria antirusească".

Serbia a condamnat invazia Rusiei în Ucraina în cadrul Națiunilor Unite, dar refuză să se alăture sancțiunilor impuse Moscovei de către Occident.

Vulin, care îl susține necondiționat pe președintele Aleksandar Vucic, s-a făcut remarcat cu o idee care favorizează ceea ce el a numit crearea unei "lumi sârbești" a sârbilor care trăiesc în diferite țări. Criticii acestei idei subliniază că ea pare să fie în concordanță cu ideea Moscovei de "lume rusească".

Serbia, țară candidată la UE din 2012, întreține relații strânse cu Moscova, de care depinde aproape în totalitate pentru aprovizionarea cu gaze.

În plus, Belgradul poate conta pe sprijinul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce privește Kosovo, o fostă provincie a cărei independență nu a fost recunoscută de Serbia în 2008.