Franţa şi Statele Unite s-au angajat să continue să-şi consolideze cooperarea spaţială în cadrul unei vizite a lui Emmanuel macron la sediul NASA din Washington, împreună cu vicepreşedintele american Kamala Harris, relatează AFP și News.ro.

Emmanuel Macron si Kamala Harris la sediul NASAFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Emmanuel Macron, care efectuează o vizită de stat de mai multe zile în Statele Unite, a citat programul american al întoarcerii pe Lună - Artemis -, a cărui primă misiune-test, fără pasageri, tocmai a decolat, cu participarea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

„Dorim foarte mult să participăm”, a reafirmat el. „Este foarte important pentru noi, atât timp cât puteți propune un lider francez să zboare către Lună destul de rapid”, a continuat el zâmbind, făcând-o să râdă pe Kamala Harris, o aluzie la astronautul francez Thomas Pesquet, prezent în cursul acestei vizite.

Tot pe planul explorării spaţiale, cele două ţări colaborează, de asemenea prin ESA, la noul telescop spaţial James Webb, ale cărui prime observaţii au busulat deja înţelegerea universului.

În privinţa luptei împotriva modificărilor climatice, preşedintele francez a evocat decolarea, prevăzută pentru 12 decembrie, a Misiunii SWOT (Surface Water and Ocean Topography), un satelit dezvoltat în parteneriat cu Centre national d'études spatiales (CNES), care vizează observarea nivelelor oceanelor, lacurilor şi cursurilor de apă.

„Suntem atât de mândri să cooperăm cu Franţa”, a declarat Kamala Harris, preşedinta Consiliului Naţional american al Spaţiului.

„Statele Unite şi Franţa colaborează în explorarea spaţială de peste 60 de ani. În această perioadă, am făcut progrese mari, dar în multe privinţe începem o nouă călătorie împreună”, a declarat ea.

Franța și SUA vor să reglementeze activitățile din spațiul îndepărtat

În cursul unei vizite la Paris a lui Kamala Harris, în 2021, cei doi lideri au decis „să lanseze un dialog strategic în domeniul spaţial”, a amintit Emmanuel Macron. „Cred cu adevărat că spaţiul este un nou loc de conflictualitate”, a adăugat el.

Cei doi lideri au subliniat, astfel, importanţa dezvoltării unor noi „norme” ale comportamentului în spaţiu.

Franţa a aderat în iunie la „Acordurile Artemis”, impulsionate de către Statele Unite, aceastea vizând o serie de principii ce urmăresc să reglementeze folosirea spaţiului îndepărtat de către diverse naţiuni.

Marţi, Franţa s-a angajat, la fel ca Statele Unite, anul acesta, să nu efectueze teste de rachetă antisatelit, care produc fragmente spaţiale care pot apoi ameninţa vase spaţiale şi sateliţi aflaţi pe orbită.