Guvernul ungar se declară pregătit să „convingă Comisia Europeană” de voința sa de a lupta împotriva corupției, pentru a obține anul viitor cele peste 13 miliarde de euro înghețate în prezent de Bruxelles.

Viktor Orban și Ursula von der LeyenFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Vom pune în aplicare măsurile suplimentare necesare și în 2023 nu avem nicio îndoială că vom reuși să convingem Comisia (…) că nu este necesară suspendarea fondurilor”, a declarat negociatorul Tibor Navracsics, citat de AFP.

„Nimeni din Comisia Europeană nu contestă că mergem în direcția bună”, a spus el, adăugând că măsurile deja adoptate au „pus bazele” pentru ca țara sa să acceseze fondurile UE.

El a comparat situația „cu un sprint de 100 de metri”. „Ungurii au alergat 90 de metri”, a spus el, exprimându-și speranța că această „cursă se va termina cu adevărat la 100 de metri” și regulile nu se vor schimba.

Pentru Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, este vorba de a înlătura „neînțelegerile” care rămân „pe câteva puncte”.

Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană a propus miercuri statelor membre, care au până pe 19 decembrie să decidă, suspendarea a 7,5 miliarde din fondurile de coeziune care urmau să fie plătite Ungariei.

De asemenea, a decis să valideze planul de redresare post-Covid al Ungariei (5,8 miliarde de euro), dar să îl supună la 27 de condiții. Între timp, nu vor fi plătite fonduri.

Comisia Europeană consideră că Ungaria nu a progresat suficient în privinţa reformelor şi trebuie să îndeplinească o serie de jaloane esenţiale pentru fondurile pe care ar trebuie să le primească prin Planul de Redresare și Reziliență. Astfel, din cauza corupției, Ungaria ar putea fi prima țară din blocul comunitar sancționată, în încercarea Comisiei Europene de a proteja statul de drept. Votul final va fi dat pe 19 decembrie.