Primarul orașului New York, Eric Adams, a anunțat marți un plan de spitalizare involuntară a persoanelor fără adăpost de pe străzi și de la metrou, considerate bolnave psihic, potrivit AFP.

Eric AdamsFoto: Profimedia Images

„Dacă persoanele cu boli mintale grave sunt fără adăpost și reprezintă un pericol pentru ele însele, avem obligația morală de a le ajuta să primească tratamentul și îngrijirea de care au nevoie”, a declarat presei primarul, un fost ofițer de poliție care a făcut din lupta împotriva violenței piatra de temelie a politicii sale municipale.

Un proiect de lege ar urma să fie prezentat în 2023 în legislativul și executivul statului New York, care ar permite poliției, serviciilor de securitate, de sănătate publică și de asistență socială să intervină pe străzi și în rețeaua de metrou pentru a aresta și, eventual, a spitaliza cu forța persoanele fără adăpost suspectate că suferă de tulburări mentale și psihiatrice.

„Există încă o concepție greșită conform căreia putem ajuta pe cineva împotriva voinței sale doar dacă este violent, sinucigaș sau în pericol imediat”, a susținut Adams.

„Acesta este un mit care trebuie să fie risipit. Vom face tot ce putem pentru a-i ajuta pe cei care suferă de boli psihice care îi pun în pericol și îi împiedică să își asigure nevoile de bază”, a declarat primarul.

Adams, care a preluat funcția în ianuarie, s-a angajat imediat să scoată nenumăratele persoane fără adăpost care supraviețuiesc în imensul sistem de metrou al orașului.

Acest lucru a fost valabil mai ales după uciderea, la începutul lunii ianuarie, a unei femei americane de origine asiatică, care a fost împinsă pe o cale ferată de un bărbat cunoscut de serviciile spitalicești și de poliție, care se învârtea pe peron și care suferea de probleme psihiatrice.

Se estimează că în New York există 50.000 de persoane fără adăpost, potrivit estimărilor asociațiilor și serviciilor sociale.

În condițiile în care numărul crimelor din New York a crescut în 2021 după pandemie, sentimentul de insecuritate a continuat să crească în acest an în unele zone ale orașului și în sistemul de metrou, în special după crimele cu arme de foc și cuțite.

Potrivit statisticilor săptămânale ale Departamentului de Poliție din New York (NYPD), 391 de persoane au fost ucise în metropolă între 1 ianuarie și 27 noiembrie, față de 440 în aceeași perioadă din 2021.