Judecătorii Curții Supreme de Justiție au părut marți deciși să emită o hotărâre restrânsă într-un caz care implică politica cabinetului Joe Biden privind deportarea imigranților fără documente, potrivit AFP.

Actualii judecatori ai Curtii Supreme a SUAFoto: SCOTUS

Cei nouă judecători, dintre care șase conservatori, au petrecut două ore examinând o dispută între administrația democrată și statul Texas, condus de republicani.

Dincolo de chestiunea migrației, mai mulți au părut să vrea să evite o hotărâre care ar deschide ușa unor procese nesfârșite împotriva oricărei decizii a statului federal.

Cazul a început în septembrie 2021, când secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a ordonat Serviciului de Imigrări și Vamă (ICE) să își concentreze eforturile asupra străinilor care reprezintă o amenințare teroristă sau criminală și asupra celor care au sosit după 1 noiembrie 2020.

Peste unsprezece milioane de imigranți ilegali trăiesc în Statele Unite și „nu avem resursele necesare pentru a-i aresta și expulza pe fiecare dintre ei”, a spus el, contrazicându-l pe fostul președinte republican Donald Trump.

Aceste noi instrucțiuni au fost imediat contestate în instanță de statele conservatoare. Aceștia au argumentat că acest lucru i-ar face să suporte costuri suplimentare pentru educație, poliție și servicii sociale.

Un judecător le-a dat dreptate în iunie și a blocat punerea în aplicare a noii politici. Administrația lui Joe Biden s-a îndreptat apoi către Curtea Supremă.

În timpul audierii de marți, mai mulți judecători conservatori au părut să creadă că instrucțiunile guvernului democrat au încălcat o lege federală privind detenția migranților fără documente cu condamnări penale.

Cu toate acestea, ei au remarcat limitările unei posibile hotărâri în favoarea Texasului.

Șeful Curții, John Roberts, a subliniat „imposibilitatea” de a expulza toți străinii din această categorie.

„Dacă câștigați și guvernul spune că nu are bani pentru a face mai mult, ce se întâmplă?”, a adăugat colegul său conservator Brett Kavanaugh.