Greenpeace a cerut marți guvernului francez să oprească „contractele privind comerțul cu uraniu” între Franța și Rusia, deoarece livrările continuă în ciuda războiului, în absența sancțiunilor internaționale privind energia nucleară civilă rusă, potrivit AFP.

UraniuFoto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia Images

Într-o declarație, Greenpeace solicită oprirea definitivă a tuturor schimburilor comerciale cu Rusia în domeniul nuclear.

ONG-ul cere, de asemenea, „rezilierea tuturor contractelor actuale dintre industria nucleară franceză și Rosatom (gigantul rus) și filialele sale, începând cu contractele privind comerțul cu uraniu dintre Tenex, o filială a Rosatom, și EDF și, respectiv, Orano”.

„Continuarea comerțului nuclear cu Rusia, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii, este scandaloasă”, denunță Pauline Boyer, responsabilă cu campaniile nucleare și de tranziție energetică la Greenpeace Franța.

Marți dimineață, „zeci de butoaie de uraniu îmbogățit și zece containere de uraniu natural din Rusia” au fost transportate cu un cargo în portul Dunkerque, pentru a fi încărcate „într-un tren și în mai multe camioane ale căror destinații ar putea fi Pierrelatte, în Franța, și/sau Lingen, în Germania”, a estimat ONG-ul.

Constructorul de centrale nucleare și furnizor de combustibil Framatome, filială a EDF, a precizat pur și simplu marți seară pentru AFP că este vorba de o „livrare de materiale pentru fabricarea de combustibil nuclear” la uzina sa din Romans-sur-Isère (Drôme). Acest combustibil este apoi destinat „clienților săi și, în special, parcului nuclear francez”, a precizat el.