Mexicul și-a reiterat marți refuzul de a importa porumb american modificat genetici pentru consumul uman începând din 2024, riscând o nouă dispută comercială cu Statele Unite, potrivit AFP.

Andres Manuel Lopez ObradorFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Nu acceptăm porumbul transgenic pentru consumul uman”, a declarat președintele de stânga, Andres Manuel Lopez Obrador, a doua zi după o întâlnire cu secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack. „Între sănătate și mercantilism, alegem sănătatea”, a zis el.

Cei mai mulți dintre cei aproximativ 128 de milioane de mexicani mănâncă zilnic tortillas din făină de porumb, umplute cu carne, ceapă și sos picant pentru a face tacos.

Reprezentantul SUA a menționat un potențial conflict în cadrul Acordului nord-american de liber schimb (NAFTA) dintre Canada, SUA și Mexic.

În absența unui acord, „guvernul american va fi obligat să ia în considerare toate opțiunile, inclusiv măsuri formale, pentru a ne aplica drepturile legale în temeiul NFTM”, a declarat el pe Twitter. El a adăugat că decizia guvernului mexican ar putea „crește semnificativ costurile” pentru consumatori.

„Sperăm să ajungem la un acord. Dacă nu există un acord, ei bine, există paneluri (n.r.: mecanism de arbitraj prevăzut de tratat pentru soluționarea controverselor). Nu suntem alarmați”, a declarat Lopez Obrador.

Președintele mexican a subliniat că interdicția nu se aplică porumbului galben destinat creșterii animalelor.

Aproximativ 80% din exporturile mexicane sunt destinate pieței americane. Comerțul agricol dintre cele două țări a fost în valoare de 63 de miliarde de dolari în 2021, un record, potrivit Departamentului american al Agriculturii.