China va avea probabil un arsenal de 1.500 de focoase nucleare până în 2035, dacă va continua în ritmul actual de dezvoltare nucleară, potrivit unui raport publicat marți de Pentagon, si citat de Reuters.

Focoase nucleare chinezestiFoto: Greg Baker / AFP / Profimedia Images

Cifra subliniază îngrijorările tot mai mari ale SUA cu privire la intențiile Chinei în ceea ce privește extinderea arsenalului său nuclear, chiar dacă proiecțiile nu sugerează că Beijingul accelerează ritmul de dezvoltare a focoaselor sale deja foarte rapide.

„Au o dezvoltare rapidă care este prea substanțială pentru a fi ținută sub tăcere!”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării în timpul unei conferințe de presă privind raportul anual al Pentagonului despre armata chineză.

„Ridică întrebări cu privire la faptul că se îndepărtează de o strategie care a fost bazată pe ceea ce ei au numit o descurajare slabă și eficientă”, se mai arată în raport.

Raportul, care acoperă în principal activitățile din 2021, a declarat că China are în prezent un stoc nuclear de peste 400 de focoase nucleare.

Proiecția Pentagonului privind arsenalul nuclear al Chinei de 1.000 de focoase până în 2030 a rămas neschimbată, a declarat oficialul, adăugând că proiecția pentru 2035 se bazează pe un ritm de expansiune neschimbat.

China spune că arsenalul său este eclipsat de cele ale Statelor Unite și Rusiei și că este pregătită pentru dialog, dar numai dacă Washingtonul își reduce arsenalul nuclear la nivelul Chinei.

Statele Unite au un arsenal de aproximativ 3.700 de focoase nucleare, din care aproximativ 1.740 au fost desfășurate, potrivit think-tank-ului Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Liderul chinez Xi Jinping a semnalat, în timpul Congresului Partidului Comunist din octombrie, că China își va consolida descurajarea strategică, un termen adesea folosit pentru a descrie armele nucleare.

Raportul a reiterat îngrijorarea cu privire la creșterea presiunii din partea Beijingului asupra Taiwanulu, o insulă pe care China o consideră o provincie separatistă.

Oficialul american a declarat că Washingtonul nu consideră iminentă o invazie a Taiwanului.