Moscova a trimis Indiei o listă cu peste 500 de produse pentru potențiale livrări, printre care se numără piese pentru mașini, avioane și trenuri, au declarat Reuters patru surse familiare cu această chestiune, în condițiile în care sancțiunile afectează capacitatea Rusiei de a menține în funcțiune industrii vitale.

Rusia cere ajutorul IndieiFoto: DreamsTime / Radius06

Lista văzută de Reuters este provizorie și nu este clar câte dintre articole vor fi în cele din urmă exportate și în ce cantitate, dar o sursă guvernamentală indiană a declarat că solicitarea este neobișnuită prin amploarea sa.

India este dornică să stimuleze comerțul în acest mod, a spus sursa, deoarece încearcă să reducă deficitul comercial în creștere cu Rusia. Cu toate acestea, unele companii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea de a fi afectate de sancțiunile occidentale.

O sursă din sectorul industrial rusesc a declarat că Ministerul Industriei și Comerțului de la Moscova a cerut marilor companii să transmită liste cu materiile prime și echipamentele de care au nevoie.

Sursa a adăugat că vor fi necesare discuții suplimentare pentru a se ajunge la un acord asupra specificațiilor și volumelor și că această inițiativă nu s-a limitat la India.

Guvernul premierului Narendra Modi nu s-a alăturat țărilor occidentale în a critica în mod deschis Moscova pentru războiul din Ucraina și a crescut puternic achizițiile de petrol rusesc, ceea ce o parte din impactul sancțiunilor asupra regimului Vladimir Putin.

Industria rusească, disperată din cauză că nu are piese esențiale

Sancțiunile occidentale au oprit furnizarea unor produse esențiale pentru Rusia. Companiile aeriene se confruntă cu o lipsă acută de piese, deoarece aproape toate avioanele sunt fabricate în străinătate.

Componentele pentru mașini sunt, de asemenea, la mare căutare, în condițiile în care producătorii auto mondiali au părăsit piața.

O sursă din industria de vânzări auto din Rusia a declarat că ministerul comerțului a trimis o listă cu piesele auto necesare ministerelor și agențiilor de stat corespunzătoare din alte țări, inclusiv din India.

Lista de articole trimisă de ruși, care se întinde pe aproape 14 pagini, include piese pentru motoare auto, precum pistoane, pompe de ulei și bobine de aprindere. Există, de asemenea, cerere pentru bare de protecție, centuri de siguranță și sisteme de infotainment.

Pentru avioane și elicoptere, Rusia a solicitat 41 de articole, inclusiv componente ale trenului de aterizare, sisteme de alimentare, aparatură de comunicații și sisteme de stingere a incendiilor, veste de salvare și anvelope de aviație.

De asemenea, pe listă au fost incluse materii prime pentru producerea de hârtie, pungi de hârtie și ambalaje de consum și materiale și echipamente pentru producerea de textile, inclusiv fire și coloranți, potrivit documentului analizat de Reuters.

Producătorii ruși de metale, cum ar fi gigantul Nornicke, producător de nichel și paladiu, au declarat că sancțiunile occidentale și autolimitările unor furnizori au îngreunat accesul companiilor industriale la echipamente, piese de schimb, materiale și tehnologii importate în 2022, ceea ce reprezintă o provocare pentru programele lor de dezvoltare.

Lista include aproape 200 de articole din metalurgie.

India ar vrea să folosească lista pentru a-și reduce deficitul comercial

Rusia a fost cel mai mare furnizor de echipamente militare al Indiei timp de decenii și este a patra cea mai mare piață pentru produsele farmaceutice indiene.

Dar, în condițiile în care achizițiile de petrol rusesc au crescut vertiginos, iar livrările de cărbune și de îngrășăminte sunt, de asemenea, puternice, India caută modalități de reechilibrare a schimburilor comerciale, a declarat o sursă guvernamentală indiană.

Importurile indiene din Rusia au crescut de aproape cinci ori, ajungând la 29 de miliarde de dolari între 24 februarie și 20 noiembrie, comparativ cu 6 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.

Exporturile, între timp, au scăzut la 1,9 miliarde de dolari de la 2,4 miliarde de dolari, a precizat sursa citată. India speră să își majoreze exporturile la aproape 10 miliarde de dolari în următoarele luni cu ajutorul listei de solicitări a Rusiei, potrivit sursei guvernamentale.

Companiilor le e însă prea frică de sancțiuni

Însă unele companii indiene sunt reticente în a exporta în Rusia din cauza temerilor de a fi sancționate de Occident, a lipsei de claritate în ceea ce privește plățile și a provocărilor legate de asigurarea asigurărilor.

„Există o ezitare în rândul exportatorilor... în special în ceea ce privește articolele sancționate", a declarat Ajay Sahai, directorul general al Federației organizațiilor indiene de export, un organism sprijinit de ministerul indian al comerțului.

Sahai, care este la curent cu solicitarea Rusiei, a declarat că nici măcar exportatorii mici și mijlocii, care ar putea satisface unele dintre solicitări și care au exportat anterior în Iran după sancțiunile occidentale, nu au fost entuziasmați.

Marile bănci indiene sunt, de asemenea, reticente în a procesa tranzacții comerciale directe în rupii cu Rusia, la câteva luni de la instituirea mecanismului, de teamă să nu fie sancționate.

(Foto articol: © Radius06 | Dreamstime.com)