Președintele american Joe Biden „este la curent cu ceea ce se întâmplă, urmărește îndeaproape”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în legătură cu protestele din China, potrivit AFP.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John KirbyFoto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

„Casa Albă susține dreptul la proteste pașnice”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă, după protestele istorice din China împotriva restricțiilor sanitare și pentru mai multe libertăți.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că „nimic nu s-a schimbat în angajamentul nostru de a menține deschise canalele de comunicare” cu autoritățile chineze, la scurt timp după ce Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping s-au întâlnit în marja summitului G20 din Indonezia.

Cei doi lideri, în cadrul unei întâlniri menite să detensioneze relațiile tensionate dintre cele două superputeri, și-au arătat disponibilitatea de a relua discuțiile în anumite domenii în care ar putea coopera.

„Intenționăm să continuăm aceste discuții”, a declarat John Kirby.

„Am spus de mult timp că toată lumea are dreptul de a protesta pașnic, aici în Statele Unite și în întreaga lume”, a declarat anterior un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Aceasta include China”, a spus el într-o declarație.

SUA consideră că vaccinarea, testarea și tratamentul sunt mai eficiente decât restricțiile stricte, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomației americane.

„Credem că va fi foarte dificil pentru China să stăpânească virusul cu strategia Covid zero”, a conchis el.

Nemulțumirile populare au început să răbufnească în China în urmă cu multe luni de zile, culminând în weekendul trecut cu un val de proteste fără precedent împotriva politicii draconice a Beijingului zero-covid ce durează de aproape patru ani, notează AFP.

Duminică, mulțimi de protestatari, și-au exprimat furia la Beijing, Shanghai și Wuhan, luând poliția prin surprindere, fiind vorba de o mobilizare a manifestanților de o amploare nemaiîntâlnită de la revoltele prodemocrație din 1989.