Șiruri de mașini de poliție cu girofarurile aprinse, sute de ofițeri în patrulare: străzile din Shanghai au fost supravegheate intens luni seară, după un weekend de proteste împotriva strategiei „zero covid” impusă de autorități, potrivit unui reportaj AFP.

Proteste in ShanghaiFoto: Anonymous / AP / Profimedia

De la incendiul mortal din orașul Urumqi din nord-vestul Chinei, furia a crescut în China, mulți oameni acuzând măsurile draconice luate împotriva epidemiei pentru că au împiedicat eforturile de ajutorare.

Duminică au avut loc mitinguri de amploare în centrul orașului Shanghai, unde poliția a intrat în conflict cu protestatarii care se îndreptau spre strada Wulumuqi, numele în mandarină al orașului Urumqi.

Luni, prezența poliției a fost din nou intensă în zonă, iar în cursul zilei AFP a văzut că polițiștii au arestat patru persoane și apoi au eliberat una.

Drumurile care fuseseră închise cu o zi înainte au fost redeschise circulației, dar și sub o puternică prezență a poliției. Străzile din mai multe blocuri din zona străzii Wulumuqi au fost delimitate de bariere metalice albastre ridicate peste noapte, a constatat un reporter AFP.

El a numărat 12 mașini de poliție de-a lungul a 100 de metri de pe strada Wulumuqi din Shanghai.

„În această seară, atmosfera este tensionată. Există o mulțime de polițiști în jur”, a declarat un martor pentru AFP la lăsarea întunericului. Taku a declarat că și-a pierdut locul de muncă la o companie aeriană internațională din cauza pandemiei și a considerat că protestele sunt justificate.

„Restul lumii s-a redeschis, dar China rămâne paralizată din cauza unei politici de zero-covid... Orașul ăsta o ia razna”, a adăugat el, sperând „cu nerăbdare să se întâmple ceva”.

Un alt tânăr a declarat pentru AFP că poliția l-a întrebat în mod special dacă a descărcat aplicații străine pe telefonul său, întrebare la care se pare că mulți chinezi au fost nevoiți să răspundă, potrivit postărilor de pe rețelele de socializare.

„Verificări normale”

O femeie în vârstă de 30 de ani care lucrează într-un magazin din apropiere s-a plâns de scăderea afacerilor. „Atmosfera este ciudată, dar nu mă simt în pericol”, a spus ea.

În apropiere, principala Piață a Poporului a fost închisă publicului luni seară, iar barurile din apropiere au confirmat pentru AFP că li s-a ordonat să se închidă la ora 22.00 (14.00 GMT) pentru „verificări de contaminare”.

Grupuri de ofițeri de poliție în veste reflectorizante au ocupat poziții în fața fiecărei ieșiri de metrou.

Dar, în general, atmosfera a părut destul de calmă luni seară. AFP tocmai a văzut un grup de patru polițiști oprind doi tineri, percheziționându-le gențile și verificându-le aparatele de fotografiat și telefoanele mobile, înainte de a-i lăsa să plece după câteva minute, un „control de rutină”, potrivit poliției.

Prezența poliției a fost, de asemenea, intensificată în jurul primăriei, cu zeci de dube de poliție și unități mobile parcate de-a lungul drumului.