Kazahstanul a dat de înțeles luni că are în vedere naţionalizarea întreprinderilor energetice aflate în dificultate, după o nouă pană de electricitate care a lăsat fără încălzire, pe un frig polar, mii de locuitori într-un oraş din nordul ţării, transmite AFP.

Kazahstanul are un sistem energetic depășit și plin de problemeFoto: Jaanall / DreamsTime

'Preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev l-a însărcinat pe prim-ministrul Alihan Smailov să studieze chestiunea naţionalizării activelor energetice problematice', a scris purtătorul de cuvânt al preşedintelui pe contul său de Facebook. 'Proasta gestionare cauzează accidente şi pene în furnizarea de electricitate', a adăugat el.

De la destrămarea URSS în 1991, sistemele energetice ale ţărilor central-asiatice ex-sovietice rămân interconectate, dar sunt uneori depășite, în pofida investiţiilor.

Guvernul kazah a spus în octombrie că rata de uzură a reţelelor electrice regionale este de circa 65%. În centrale se înregistrează în mod regulat accidente, pierderile în transportul de electricitate rămân enorme, iar lucrările de modernizare sunt adesea întârziate.

De duminică, câteva mii de locuitori stau fără încălzire la minus 30 de grade Celsius la Ekibastuz, în nordul ţării, în urma unui accident la centrala care aprovizionează oraşul.

Purtător de cuvânt al preşedintelui a afirmat că vinovaţii de acest accident ar trebui 'aduşi în faţa justiţiei'.

Kazahstanul, bogat în hidrocarburi, îşi produce aproape toată electricitatea din cărbune, gaz şi energie hidraulică, dar trebuie să şi importe curent electric, mai ales pentru a alimenta sudul şi vestul ţării.

Sub preşedintele autoritar Nursultan Nazarbaiev, aflat la putere timp de trei decenii, sectorul energetic a fost liberalizat, trecând în mâinile unor oligarhi.

În ianuarie, o uriaşă pană de electricitate a lovit Kazahstanul şi ţările vecine Kârgâzstan şi Uzbekistan. (Agerpres)

(Foto articol: ©Jaanall|Dreamstime.com)