Federația Iraniană de Fotbal a protestat duminică față de îndepărtarea „semnului lui Allah” de pe steagul iranian de către Federația de Fotbal din SUA înaintea meciului de marți dintre cele două echipe la Cupa Mondială 2022, potrivit AFP.

Iran la Cupa Mondiala din Qatar 2022Foto: Marcio Machado/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Meciurile zilei de duminică de la CM 2022 Qatar sunt LiveBlog pe HotNews.ro.

Statele Unite și Iranul își vor juca calificarea marți, într-un duel extrem de politic, în timp ce iranienii ocupă locul doi în Grupa B, cu un punct în fața americanilor și la un punct în spatele Angliei.

„Federația iraniană de fotbal a trimis un e-mail către Fifa, cerând ca aceasta să emită un avertisment serios către federația americană”, a precizat agenția oficială Irna.

"Într-un act neprofesionist, pagina de Instagram a Federației americane de fotbal a șters simbolul lui Allah de pe steagul iranian", a declarat agenția oficială Irna.

Drapelul Republicii Islamice Iran este compus din trei culori: verde, alb și roșu, cu o formă stilizată a cuvântului Allah în centru. Acest cuvânt a fost eliminat de pe drapel pe o pagină de Instagram a federației.

Desenul a fost folosit de federația americană „pentru a-și arăta solidaritatea cu femeile din Iran” și „doar în acest caz”, a declarat un oficial. „Steagul nu a fost niciodată schimbat pe site-ul federației”, a spus el.

Iranul și Statele Unite și-au amintit de Cupa Mondială din 1998 cu scene de fraternitate între jucătorii celor două țări.

Cele două țări nu au mai avut relații diplomatice din 1980, la câteva luni după ce ambasada SUA din Teheran a fost luată ostatică în noiembrie 1979.

Incidentul survine în contextul în care Iranul este scena unei mișcări de protest declanșate la 16 septembrie de moartea lui Mahsa Amini, o femeie kurdă iraniană de 22 de ani care a murit după ce a fost arestată de poliția de moravuri din Teheran.

Ce a fost sâmbătă la CM 2022 Qatar: Franța învinge Danemarca și se califică în optimi / Victorie mare pentru Argentina

Meciurile de duminică de la CM 2022 Qatar

Japonia vs Costa Rica 0-1

Belgia vs Maroc 0-2

Croația vs Canada (de la ora 18:00)

Spania vs Germania (de la ora 21:00).