Vaticanul se declară ”surprins” şi anunţă că ”regretă” numirea unui episcop - într-o dioceză din China nerecunoscută de Sfântul Scaun -, subliniind că aceasta încalcă acordul pe care l-a încheiat în 2018 cu Beijingul, prelungit în octombrie, care prevede că episcopii chinezi sunt aleşi de regimul comunist şi aprobaţi de Vatican, relatează AFP.

Papa FranciscFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Sfântul Scaun ”ia notă cu surprindere”, într-un comunicat, şi ”regretă vestea ceremoniei de instalare, la 24 noiembrie (joi), la Nanchang, a monseniorului Giovanni Peng Weizhao, episopul din Yujiang (provincia Jiangxi), în calitate de episcop auxiliar al Jiangxi, o dioceză nerecunoscută de către Vatican”.

”Acest eveniment nu s-a desfăşurat conform spiritului dialogolui care există între părţile vaticană şi chineză şi a ceea ce prevede Acordul Provizoriu (din 2018) cu privire la numirea episopilor”.

Vaticanul a dezvăluit în octombrie că a prelungit - pentru a doua oară - acest acord secret care permite atât Beijingului, cât şi Sfântului Scaun, să aibă un cuvânt de spus în numirea episcopilor în China.

În China există de zeci de ani două biserici catolice - una care dă socoteală Beijingului şi o congregaţie ”clandestină” care rămâne fidelă Romei, adesea cu preţul unor enorme sacrificii personale.

Acordul din 2018 a permis beijingului să aleagă episcopi şi să obţină aprobarea desemnării acestora de către Sfântul Scaun, însă a fost denunţat de către unii drept o ”trădare”a catolicilor clandestini din China.

Vaticanul precizează, fără să ofere alte detalii, că ”recunoaşterea civilă” a noului episcop a avut loc, ”potrivit informaţiilor primite”, pe fondul unor ”presiuni prelungite şi intense ale autorităţilor locale”.

”Sfântul Scaun speră ca episoade de acest fel să nu se mai repete” şi subliniază că aşteaptă o comunicare pe această temă din partea autorităţilor chineze.

Vaticanul ”îşi reafirmă disponibilitatea deplină de a continua un dialog plin de respect cu privire la toate problemele de interes comun”.

Acordul din 2018 a fost prelungit în pofida unor tensiuni, în urma arestării e către autorităţile din Hong Kong, în mai, a cardinalului în retragere Joseph Zen, unul dintre cei mai vechi cardinali catolici din Asia.

Acest prelat, în vârstă de 90 de ani, face parte dintre disidenţii condamnaţi vineri din cauză că au gestionat fonduri în valoare de mai multe milioane de dolari destinate apărării manifestanţilor antiguvernamentali arestaţi în virtutea legii securităţii naţionale pe care beijingul a impus-o în 2020 în fosta colonie britanică, la un după izbucnirea unor manifestaţii uriaşe, uneori violente. (News.ro)