Peste șase milioane de locuințe au fost afectate de întreruperi de energie electrică în Ucraina vineri, la două zile după loviturile masive ale Rusiei împotriva țării, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„În această seară (vineri - n.r.), întreruperile de curent continuă în majoritatea regiunilor și la Kiev. Mai mult de șase milioane de gospodării în total”, față de aproape 12 milioane miercuri, în ziua atentatului masiv, a declarat Zelenski în discursul său zilnic.

Kievul - cu aproximativ 600.000 de locuințe fără curent în cursul serii - și regiunea sa, precum și provinciile Odesa (sud), Lviv, Vinnytsia (vest) și Dnipropetrovsk (centru-est), sunt cele mai afectate de pene de curent, a adăugat el, făcând apel la ucraineni să economisească electricitatea în zonele în care curentul a fost restabilit.

Strategia Moscovei de bombardare a instalațiilor energetice ucrainene, care este urmărită din octombrie pe fondul unor eșecuri militare, constituie "crime de război" pentru aliații occidentali ai Ucrainei și a fost descrisă ca o "crimă împotriva umanității" de către președintele Zelenski, care a vizitat în cursul zilei de miercuri Vichgorod, un oraș la nord de Kiev, unde atacurile au ucis șase persoane și au rănit zeci de oameni.