Franţa îşi consolidează prezenţa pe flancul de est al NATO, iar armata franceză - după ce a anunţat în octombrie că desfăşoară vehicule blindate de infanterie şi tancuri de tip Leclerc în România - desfăşoară, începând de vineri, patru avioane de tip Rafale în Lituania, cu care urmează să efectueze misiuni de apărare a spaţiului aerian al ţărilor baltice, relatează BFMTV, potrivit News.ro.

avioane RafaleFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Aceste avioane, care pleacă de la Mont-de-Marsan, ”vor asigura misiuni de protecţie a spaţiului aerian al ţărilor baltice”, declara BFMTV, la începutul săptămânii, Ministerul francez al Apărării.

Desfăşurarea celor patru avioane de tip Rafale are loc în cadrul Misiunii NATO ”enhanced Air Policing (eAP)", potrivit ministerului.

Obiectivul acesteia este garantarea ”integrităţii spaţiului aerian baltic şi a suveranităţii diverselor state care nu dispun de capacităţile necesare pentru a o face singure”.

Franța urmează să trimită întăriri în Estonia

Aceasta nu este prima oară de la începutul Războiului rus în Ucraina când Parisul îşi consolidează prezenţa în Europa de Est.

”O companie de infanterie uşoară consolidată” urmează să fie desfăşurată în Estonia în 2023 şi să fie echipată cu vehicule de tip Griffon - reprezentând aproximativ 100 de oameni suplimentari”, anunţa în urmă cu două săptămâni Ministerul francez al Apărării.

În prezent, aproximativ 300 de militari francezi sunt staţionaţi în Estonia, în cadrul NATO.