Politia ONU a primit ordin sa se retraga din partea sarba a orasului Mitrovica, dupa confruntarile violente de luni dimineata cu manifestantii sarbi. Protestatarii au tras focuri de arma asupra soldatilor din forta internationala. O grenada aruncata asupra tribunalului din Mitrovica a provocat ranirea a cinci persoane, dintre care trei soldati ai misiunii ONU in Kosovo si doi din randurile fortelor KFOR, relateaza AFP. Potrivit informatiilor, zeci de civili si cel putin 33 de soldati polonezi si ucraineni din trupele NATO au fost raniti in cursul violentelor. Incidentele survin chiar in ziua in care Kosovo marcheaza o luna de la proclamarea independentei.

Trupele aflate sub mandat ONU in Kosovo au luat cu asalt, luni dimineata, tribunalul din Mitrovica, ocupat de protestatarii sarbi acum trei zile. Politistii au folosit gaze lacrimogene si au arestat 53 de manifestanti. Sarbii au atacat ulterior convoiul ONU care ii transporta pe cei arestati unii dintre cei retinuti reusind sa evadeze.

Presedintele Boris Tadici a cerut trupelor internationale sa nu-i mai atace pe sarbii din Kosovo, in timp ce NATO a precizat ca "va raspunde ferm" oricaror violente produse in regiune.

Protestatarii sarbi au patruns vineri in cladirea situata in zona sarbeasca a orasului, fortand politistii ONU sa se retraga. Multi dintre protestatari sunt fosti angajati ai tribunalului care si-au pierdut slujbele in 1999, la sfarsitul razboiului din Kosovo, cand provincia a intrat sub administratia ONU. Etnicii sarbi au organizat numeroase proteste in fata tribunalului in ultimele saptamani, impiedicandu-i pe functionarii albanezi sa traverseze podul de peste raul Ibar, care imparte Mitrovica intr-o parte sarba si una albaneza.

Manifestantii cer ca tribunalul sa fie plasat sub autoritatea statului sarb, care nu recunoaste independenta Kosovo proclamata la 17 februarie. Independenta Kosovo a fost imediat recunoscuta de Washington si de numeroase tari din UE.