În viitor, naturalizarea în Germania va trebui, în general, să fie posibilă după cinci ani în loc de opt, cum e în prezent. Modificarile în lege ar viza și păstrarea dublei cetățenii, ca și cetățenia copiilor născuți în Germania din părinți străini. Ministrul de Interne german, Nancy Faeser, implementează acum un acord în acest sens în programul coaliției guvernamentale, scrie presa germană.

Piste de biciclete in BerlinFoto: Profimedia Images / dpa picture alliance / Alamy

Potrivit Bild, citat de Tagesspiegel din surse AFP, Ministerul Federal de Interne introduce simplificările pentru naturalizare convenite în acordul de coaliție. Publicația invocă informații pe surse de la recenta conferință între minister și departamentele responsabile ale statelor federale. Astfel, naturalizarea ar trebui, în general, să fie posibilă după cinci ani de reședință în Germania, în loc de cei opt ani anteriori.

Copiii născuți în Germania din părinți străini ar trebui să primească automat cetățenia germană, dacă unul dintre părinți are „reședința obișnuită legală” în Germania, timp de cinci ani.

Mai mult chiar, conform planurilor coaliției de guvernare SPD/Verzi/FDP, naturalizarea ar trebui să fie posibilă după doar trei ani, „în cazul realizărilor speciale de integrare”. Obligația de a renunța la cetățenia anterioară urmează să fie desființată, în general.

Aceasta corespunde acordurilor SPD, Verzilor și FDP, din programul de coaliție convenit în decembrie 2021. Ministerul de Interne a spus că proiectul de lege e în așteptarea votului departamental.

Devine pașaportul german „un gunoi“?

Liderul grupului parlamentar al Uniunii CDU/CSU, aflate în opoziție, Thorsten Frei (CDU), a criticat modificările planificate. „Pașaportul german nu trebuie să devină un gunoi”, a spus el, pentru ziarul Bild. Iar liderul adjunct al grupului parlamentar, Andrea Lindholz (CSU), a comentat spunând că „străinii din Germania sunt, astfel, lipsiți de un mare stimulent de integrare”.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, Faeser vrea să elimine certificatele de limbă cerute anterior, în cazul persoanelor de peste 67 de ani. În schimb, „capacitatea de a comunica oral” ar trebui să fie suficientă, în viitor. Testul de cunoștințe despre Germania, solicitat anterior, nu va mai fi nici el aplicabil acestei categorii de vârstă.

Experții estimează că peste două milioane de străini din Germania vor beneficia de aceste reforme. Potrivit Bild, într-un document al grupului parlamentar al SPD („Numai pentru uz intern!!!”) se precizează că noua lege va intra în cabinet până la Crăciun.