Departamentele guvernamentale britanice au primit joi ordin să nu mai instaleze camere de supraveghere de producție chineză în "locuri sensibile", potrivit AFP.

Camera de supraveghereFoto: DreamsTime

Decizia a fost anunțată în contextul în care Londra a devenit mai dură cu China și companiile sale din cauza preocupărilor legate de securitate.

Săptămâna trecută, guvernul a ordonat unei companii cu capital chinezesc să își vândă participația la principalul producător de semiconductori din Marea Britanie.

Potrivit grupului de apărare a libertăților civile Big Brother Watch, majoritatea organismelor publice din Marea Britanie folosesc camere de supraveghere CCTV produse de companiile chineze Hikivision sau Dahua.

În iulie, un grup de 67 de parlamentari și lorzi (membri ai camerei superioare a parlamentului) au cerut Londrei să interzică vânzarea și utilizarea echipamentelor de supraveghere produse de aceste două companii, unele dintre acestea fiind considerate a fi contribuit la abuzuri împotriva minorității uigure din Xinjiang.

Guvernul nu merge atât de departe încât să interzică aceste companii în mod direct. Dar descurajează utilizarea în Marea Britanie a "sistemelor de supraveghere vizuală" fabricate de companii cărora Beijingul le-a ordonat să împărtășească informații cu serviciile de securitate chineze.

Potrivit autorităților britanice, nicio astfel de cameră nu ar trebui să fie conectată la "rețelele de bază" ale departamentelor guvernamentale, iar departamentele ar trebui să ia în considerare înlocuirea acestora, în loc să aștepte actualizările planificate.

O anchetă guvernamentală a concluzionat că "având în vedere amenințarea la adresa Regatului Unit și capacitatea și conectivitatea tot mai mare a acestor sisteme, sunt "necesare controale suplimentare", a declarat ministrul Oliver Dowden în fața Parlamentului.

foto: Dreamstime