Comisia Europeană probabil că va aproba săptămâna viitoare planul de redresare post-pandemic al Ungariei pentru a menține deschisă posibilitatea unor finanțări ulterioare din partea UE, dar va amâna orice plată până când Budapesta va îndeplini toate condițiile convenite, au declarat pentru Reuters surse din cadrul executivului european.

Premierul Ungariei, Viktor OrbanFoto: BART MAAT / AFP / Profimedia

În cadrul planului de redresare al UE, Ungaria ar putea primi subvenții în valoare de 5,8 miliarde de euro pentru a face economia mai ecologică și mai digitală - bani de care Budapesta are mare nevoie în contextul unei inflații în creștere, al încetinirii creșterii economice și al majorării costurilor de împrumut.

Separat, Comisia va recomanda probabil, de asemenea, săptămâna viitoare, ca Bruxellesul să suspende 65% din transferurile de la bugetul UE către Ungaria, adică aproximativ 7,5 miliarde de euro, până când vor fi îndeplinite multe dintre aceleași condiții ca și în cazul fondurilor de redresare, în principal în ceea ce privește independența sistemului judiciar, au declarat sursele.

Înalți oficiali ungari au spus că sunt încrezători că banii UE vor începe să curgă către Ungaria anul viitor, deoarece guvernul s-a angajat să îndeplinească toate cerințele UE, inclusiv cea privind sistemul judiciar, până la 31 martie.

O decizie de 13 miliarde de euro

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a afirmat că se așteaptă ca Budapesta să primească 7 miliarde de euro de la UE în 2023, din care mai mult de jumătate vor proveni din fondurile din ultimul buget al UE pentru 2014-2020, care nu sunt suspendate.

Restul ar fi împărțit aproximativ în mod egal între plățile din fondul de redresare al UE și banii din noul buget UE care, potrivit lui Gulyas, ar urma să fie deblocați după îndeplinirea condițiilor.

Demersul Comisiei de săptămâna viitoare de a reține deocamdată suma totală de 13,3 miliarde de euro vine după luni de negocieri cu guvernul lui Orban în legătură cu preocupările UE privind corupția la nivel înalt, independența instanțelor, a instituțiilor neguvernamentale și a mass-media, precum și drepturile minorităților.

Conform înțelegerii cu Comisia, Ungaria trebuia să ia măsuri cu privire la unele dintre aceste preocupări cheie până la 19 noiembrie, dar o evaluare preliminară a arătat că măsurile luate sunt insuficiente.

„Singura limbă pe care Viktor Orban o înțelege este cea a banului”

Pentru a se asigura că Comisia nu se răzgândește până săptămâna viitoare, Parlamentul European a cerut joi Comisiei, cu o majoritate covârșitoare, să își mențină poziția fermă privind îndeplinirea de către Ungaria a cerințelor statului de drept.

„Banii UE către Ungaria trebuie înghețați până când guvernul reconstruiește structurile unui stat democratic funcțional", a declarat eurodeputatul german Daniel Freund.

„Singura limbă pe care Orban o înțelege este cea a banului. Facem apel la Comisie și la Consiliu să mențină linia în apărarea statului de drept", a adăugat acesta.

Gestionarea celor 5,8 miliarde de euro în subvenții pentru Ungaria din fondul de redresare al UE și înghețarea celor 7,5 miliarde de euro pentru Budapesta din așa-numitele fonduri de coeziune ale UE sunt două proceduri juridice separate.

Cu toate acestea, ele au în comun un set de condiții pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească pentru a obține deblocarea banilor.

Aprobarea de către UE a planului de redresare a Budapestei este o modalitate de a menține deschisă opțiunea de efectuare a plăților și, prin urmare, de a exercita presiune asupra guvernului Orban pentru a îndeplini numeroasele condiții.

Dacă aprobarea nu este dată în 2022, 70% din subvențiile din fondul de redresare ar fi irevocabil pierdute.

De asemenea, fondurile de coeziune - bani pe care țările UE îi primesc pentru a egaliza standardele de viață în blocul de 27 de națiuni - pot fi deblocate odată ce Ungaria răspunde preocupărilor UE.