Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Vilnius, că România sprijină şi va sprijini Republica Moldova, în contextul atacurilor ruseşti de miercuri care au afectat şi alimentarea cu energie electrică în Moldova, însă interconectările directe între ţara noastră şi Moldova sunt „total insuficiente”, lucru valabil şi pentru gaz sau infrastructura rutieră, transmite News.ro.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„În ce priveşte interconectarea dintre România şi Moldova. Eu am spus-o şi a spus-o şi Guvernul. Evident că noi ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de faţă am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut, însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar şi vreau să detaliez un pic.

Interconectările directe din România şi Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile şi în momentul de faţă, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina şi este ca atare expusă acestor atacuri”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat, joi la Vilnius, dacă România poate sprijini cu energie electrică pe termen lung R. Moldova, în contextul atacurilor de miercuri ale Rusiei care au afectat aprovizionarea cu energie peste Prut.

Şeful statului a adăugat că „există o singură soluţie”.

„Trebuie realizate interconectări mai multe şi mai bune, interconectări directe între România şi Republica Moldova. Acelaşi lucru este valabil şi pentru gaz, acelaşi lucru este valabil şi pentru transportul pe şosea ş.a.m.d. Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum.

Fapt este că noi suntem dispuşi să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele şi am speranţa ca în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp aceste chestiuni să fie net îmbunătăţite, fiindcă în perspectivă pe termen mediu şi mai lung noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”, a completat Iohannis.

Klaus Iohannis efectuează, joi, o vizită oficială în Lituania, unde are întrevederi cu preşedintele Gitanas Nausėda şi preşedintele Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Maia Sandu a condus joi un Consiliu de Securitate al R. Moldova

În R. Moldova a avut loc joi o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, convocat de președintele Maia Sandu, în care au fost analizate riscurile de securitate energetică în urma distrugerii infrastructurii energetice din Ucraina, din cauza bombardamentelor masive lansate în ultimele săptămâni de Federația Rusă.

Potrivit unui comunicat al Președinției moldovene, membrii CSS au analizat informațiile prezentate de instituțiile responsabile din domeniu, inclusiv privind situația creată după pana totală de energie electrică de miercuri.

Maia Sandu a solicitat tuturor instituțiilor creșterea gradului de alertă cu privire la identificarea și remedierea promptă a incidentelor din sectorul energetic, în așa fel încât cetățenii și mediul de afaceri să se simtă în siguranță.

Ca urmare a ședinței, Consiliul a recomandat Guvernului moldovean:

  • să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice referitor la aprovizionarea cu energie electrică și termică;
  • să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice;
  • să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic;
  • să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat.